Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fugleinfluenza rammer besætning med 6.000 høns, ænder og kyllinger
Analyser fra Statens Serum Institut viser, at en besætning med godt 6.000 økologiske høns, ænder og kyllinger i Vester Ulslev i Guldborgsund Kommune på Lolland er ramt af fugleinfluenza. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Fødevarestyrelsen allerede i dag går i gang med at aflive dyrene på besætningen.
- Udbruddet på Lolland er det niende i år, men det første her i efteråret, hvor vi typisk ser en stigning i smitten blandt både vilde fugle og i besætningerne. Det skyldes, at efterårets fugletræk nu så småt er gået i gang, forklarer Charlotte Vilstrup Castle, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.
Hun understreger, at økologiske og fritgående høns er særligt udsatte for smitte fra fugletrækkene. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid fodrer sine fritgående dyr under tag, tråd eller net, så vilde fugle ikke kan komme til foderet. Har man sine dyr indendørs, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man skifter fodtøj, inden man går ind til dyrene.
Da dyrene er fritgående, skal de først indsamles, inden de kan aflives. Derfor forventer Fødevarestyrelsen, at opgaven kan tage nogle dage.
Zoner skal inddæmme smitte
Fødevarestyrelsen har oprettet en tre kilometer beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.
Mulige eksportbegrænsninger
Uden for restriktionszonen kan handel med æg, fjerkræ og fjerkrækød med de øvrige EU-lande fortsætte som hidtil. Lande uden for EU kan dog lukke for deres import af æg, fjerkræ og fjerkrækød.
Rådet fra Fødevarestyrelsen er, at hvis man ser høj dødelighed, nedsat foderindtag eller problemer med vejrtrækningen hos sine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza.
Oplever man det, skal man kontakte en dyrlæge, da fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom.