Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
WorldSkills: En sejr kræver fokus på sikkerhed og præcision
En af de erfarne dommere ved denne uges WorldSkills-konkurrence i Frankrig er konsulent Per Hedetoft, Dansk Maskinhandlerforening, som har stor erfaring fra mange opgaver som både national og international dommer i Skills-konkurrencer.
Han var tilbage i 2011 med til at grundlægge den danske Skills-konkurrence, DBL Landbrugsmaskinmekanikerlærling, der som navnet angiver handler om at finde Danmarks Bedste Lærling blandt de danske landbrugsmaskinmekanikerlærlinge.
Per Hedetoft har i alle årene fungeret som dommer ved konkurrencerne, og desuden har han fungeret som dommer ved de europæiske EuroSkills-konkurrencer siden 2012.
Og ved det forestående WorldSkills i Lyon i Frankrig fra 10. til 15. september skal han for fjerde gang være dommer i VM-konkurrencen.
Maskinbladet har talt med ham lige inden afrejsen til Frankrig for at høre nærmere om nogle af de krav, som blandt andre den danske VM-kandidat, landbrugsmaskinmekaniker Birgitte Brunsgaard Jacobsen, skal forsøge at leve op til, når hun i de kommende dage skal forsvare de maskinfaglige danske farver.
Hun har kvalificeret sig til WorldSkills ved at vinde den danske DBL-konkurrence.
Seks emner
Per Hedetoft fortæller, at der er en ekstern designer, som laver opgaven til konkurrenterne.
Og dommerne er sammensat i teams, som forud for WorldSkills har holdt møde om opgaverne for at sikre sig, at de kan bedømme helt ensartet, uanset hvem af dem der dømmer, og uanset hvilken dag man bliver bedømt.
Bedømmelsen foregår derefter ud fra et helt fast regelsæt med et pointskema for konkurrencerne.
- Vi giver point for de enkelte elementer i konkurrencen, og hvis noget er gjort på en bestemt måde, kan vi give max-point. Hvis det er gjort på en anden måde, kan det være ok, men så udløser det færre point, som ofte skyldes, at deltageren kunne have udført opgaven på en mere sikker måde, siger han.
Til konkurrencen er der to maskiner og seks emneområder, og deltagerne har tre timer på hver stand. Der er to dommere ved hvert emneområde, som er fast placeret ved det samme område under hele konkurrencen.
- På den måde er det samme dommere, der dømmer alle konkurrenterne inden for det samme emne, fortæller Per Hedetoft.
Per Hedetoft træder dog til side og overlader opgaven til sin meddommer, når Birgitte Brunsgaard Jacobsens indsats skal bedømmes.
- Man dømmer aldrig sine egne deltagere. Når for eksempel den danske deltager kommer på den stand, hvor jeg er dommer, træder jeg til side, og så bedømmer den anden dommer hendes præstation, fortæller Per Hedetoft.
Sikkerhed
Et element, der indgår i alle bedømmelser, er sikkerhed, som ifølge Per Hedetoft vægter 10 procent i den samlede bedømmelse.
- Vi vurderer sikkerhed i alt, og sikkerhed er derfor vigtigt at have indarbejdet i sine rutiner for at klare sig godt i Skills-konkurrencer. Det handler blandt andet om at bruge sikkerhedsbriller og handsker - medmindre man arbejder med computeren - og vi har fokus på sikker ind- og udstigning af maskinerne, siger Per Hedetoft.
Han nævner, at i Danmark er mange tilbøjelige til at gå forlæns ud af for eksempel traktorer.
- Men inden for entreprenørmaskiner har man længe været vant til at gå forlæns op og baglæns ned, og det prøver vi også at indarbejde ved servicering af landbrugsmaskiner, fortæller Per Hedetoft.
Han forklarer, at en grundregel desuden er, at man altid har front mod maskinen, og at man altid har fokus på trepunktsberøring, det vil sige altid to hænder og en fod eller en fod og to hænder.
Ifølge Per Hedetoft bliver sikkerhed stadigt vigtigere ved servicering af landbrugsmaskiner.
- Vi ser, at sikkerhedsprincipper, som allerede kendes fra servicering af entreprenørmaskiner, nu breder sig hastigt til landbrugsmaskinerne, så der er en del sikkerhedsprincipper, som vi skal vænne os til herhjemme, men som andre lande længe har været vant til at leve op til, fortæller han.
Ikke specialister
Per Hedetoft fortæller, at konkurrencen ikke handler om at være specialist.
- Konkurrenterne skal vise, at de har forstand på og kendskab til maskinerne. Og kender til værktøjet. Og de skal kunne læse datablade fra producenterne og vide, hvor de finder informationer i manualer reservedelskataloger, siger han.
Han understreger, at de ikke skal vide alt.
- Men de skal vide, hvor de kan finde manglende informationer, siger han og tilføjer, at han har oplevet mange såkaldte specialister, der tror, at de har alt i hovedet, men ikke nødvendigvis husker rigtigt.
Per Hedetoft forklarer også, at dommerne eksempelvis holder øje med, om deltagerne bruger en momentnøgle rigtigt med den rigtige indstilling, der svarer til de rigtige data i forhold til opgaven. Og også at de afspænder momentnøglen igen.
- Og vi ser også efter, at de holder orden og rydder op, blandt andet af hensyn til sikkerheden, fortæller han.
Og hvis en deltager skal arbejde under en maskine, er der også en række sikkerhedsforanstaltninger, som er helt afgørende at følge.
- De skal sørge for at slå alt fra og træffe foranstaltninger, for eksempel ved at hænge eller lægge et "log out/tag out"-skilt på eller i køretøjet, så der ikke pludselig er nogen, der kommer til at trykke på eller udløse noget utilsigtet, siger Per Hedetoft.
Tunge maskiner
Konkurrencen, som Birgitte Brunsgaard Jacobsen skal deltage i, de kommende dage, er ikke helt som den danske pendant DBL Landbrugsmaskinmekanikerlærling.
Internationalt rummer kategorien eksempelvis også entreprenørmaskiner, og kategorien kaldes Heavy Vehicle Technology. Tidligere omfattede kategorien også lastbiler og minemaskiner samt flere andre maskintyper.
- I to ud af de i alt fem afholdte WorldSkills-konkurrencer for faget var lastbiler og busser med. Men nu er eksempelvis lastbiler og busser udskilt i en selvstændig kategori, fortæller Per Hedetoft.
Han fortæller videre, at entreprenørmaskinerne er dominerende i de internationale Skills-konkurrencer, ikke mindst i WorldSkills, mens der trods alt er en snert af landbrugsmaskiner i den europæiske EuroSkills-konkurrence.
Dygtige unge
Per Hedetoft synes, det er en meget spændende opgave at være dommer til Skills-konkurrencerne, fordi han oplever mange fagligt dygtige unge mennesker.
Og han fastslår, at det bestemt ikke bare er en "walk in the park" for danske deltagere i de internationale konkurrencer.
- Der er også dygtige mekanikere i andre lande, siger han.
Men de danske deltagere har trods alt meget gode forudsætninger i kraft af den danske uddannelse, som ifølge Per Hedetoft er meget god og har fine faciliteter.
- Det kan vi både se og høre, når vi kommer rundt i verden, siger han.
Åbningsceremonien transmitteres live fra klokken 18.00 dansk tid. Klik her for at se med.