Med titlen " En fælles udsigt til landbrug og fødevarer i Europa" indeholder rapporten en vurdering af udfordringer og muligheder efterfulgt af en række anbefalinger for fremtiden.

Disse forslag vil være retningsgivende for Europa-Kommissionens arbejde i forbindelse med udformningen af sin vision for landbrug og fødevarer, der skal fremlægges i løbet af de første 100 dage af kommissionsformand Ursula von der Leyens anden mandatperiode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionen glæder sig over det vigtige arbejde, som de 29 medlemmer af den strategiske dialog har udført siden kommissionsformand Ursula von der Leyens lancering i januar 2024, og det konstruktive engagement, de har udvist gennem hele processen med henblik på at færdiggøre — og enstemmigt godkende — den endelige rapport.

Dagens resultater viser, at der kan opbygges konsensus blandt de vigtigste interesser i hele fødevarekæden, selv i en tid med polarisering omkring den offentlige debat om landbrugsfødevarespørgsmål, skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Fremme bæredygtighed

Ifølge dialogens rapport er fødevare- og landbrugsproduktionen en væsentlig del af det europæiske samfund og den europæiske sikkerhed, og mangfoldigheden af europæiske fødevarer og landbrug er et vigtigt aktiv.

Der er blandt medlemmerne af den strategiske dialog enighed om, at økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed i landbrugsfødevaresektoren kan styrke hinanden, navnlig når de understøttes af sammenhængende politiske foranstaltninger. Der peges også på den rolle, som markeder, kostvaner og innovation spiller med hensyn til at fremme bæredygtighed.

Anbefalinger i rapporten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde om en bæredygtig, modstandsdygtig og konkurrencedygtig fremtid: denne del omhandler behovet for at tilpasse den fælles landbrugspolitik i forbindelse med den igangværende omstilling til mere bæredygtige og konkurrencedygtige fødevaresystemer, betydningen af at styrke landbrugernes position i fødevareværdikæden, adgangen til finansiering og den rolle, som handel og internationale standarder spiller.

Fremskridt hen imod bæredygtige landbrugsfødevaresystemer: anbefalingerne under dette udgiftsområde går i retning af at støtte og fremme bæredygtige landbrugsmetoder, herunder for husdyrbrug, og slår til lyd for øget bevidsthed om dyrevelfærd og styrkelse af forbrugernes muligheder for at vælge en bæredygtig og afbalanceret kost.