Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Dyrevelfærd med valgfrihed
Den svenske regering nedsatte i februar 2023 en kommission under ledelse af den erfarne embedskvinde Elisabeth Nilsson for at afdække svensk fødevareproduktions konkurrenceevne og forbedringer i dyrevelfærden.
I Elisabeth Nilssons opgave indgik blandt andet at se på, hvordan eksportandelen i den svenske animalske produktion kan øges på lang sigt, og hun skulle undersøge mulighederne for bedre dyrevelfærd.
Nu er resultatet af arbejdet fremlagt, og rapportens anbefalinger hilses velkomment af de svenske landmænds organisation Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
- Flere af forslagene åbner op for, at Sveriges landmænd kan arbejde med både styrket dyrevelfærd og øget valgfrihed. Sammen med forslag om produktionsnær forskning og innovationer styrkes konkurrencen, skriver Lantbrukarnas Riksförbund blandt andet i en pressemeddelelse.
- Vores landmænd får styrket deres konkurrenceevne, samtidig med at Sverige fortsat er førende inden for dyrevelfærd. Rapporten lægger op til at vise tillid der, hvor det gør mest nytte - hos Sveriges bønder, fremhæver Mikaela Johnsson, der er viceformand for LRF.
Hun understreger, at de svenske landmænd vil påtage sig det ansvar, som rapporten lægger op til, og hun mener, at den øgede fleksibilitet og mindre regelbyrder i sig selv vil øge landbrugsdyrenes velfærd.
Hun nævner to konkrete eksempler.
Det ene er et forslag om at tillade virtuelle hegn, som ifølge LRF vil bidrage til flere græsningsområder og dermed øget biologisk mangfoldighed.
Det andet eksempel handler om bedre mulighed for at lade landmænd selv behandle deres dyr med fjerntilsyn af en dyrlæge.
- Det sidste er en nødvendig forenkling af reglerne i en tid, hvor Sverige lider af dyrlægemangel, mener LRF.
- Større valgfrihed i form af færre regler bidrager til at sænke landmændenes omkostninger, siger LRF formand Palle Borgström.
Den svenske landbrugsorganisation mener, at rapportens anbefalinger lægger op til både at styrke dyrevelfærden og samtidig forbedre landbrugets konkurrenceevne.
Formanden for kommissionen bag rapporten, Elisabeth Nilsson, siger i forbindelse med fremlæggelsen, at det er unødvendigt at have en lov om at køer skal ud på græs.
- Øget valgfrihed for køerne og regelforenkling for landmanden, styrker køernes dyrevelfærd. Det medfører i sig selv bedre muligheder for at konkurrere med fortsat høj kvalitet, sagde hun.