Lyt til artiklen:

Se udviklingen i dansk pesticidforbrug

00:00
Hastighed: ???x
04:11

Miljøstyrelsen har offentliggjort en rapport for perioden 2011-2022, der beskriver den seneste udvikling i pesticidforbruget i Danmark målt med EU's to harmoniserede pesticidindikatorer (HRI 1 og 2).

Alle EU-medlemslande er forpligtede til årligt at beregne og offentliggøre de to harmoniserede indikatorer for pesticider.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Baseret på solgte pesticider

HRI 1 er en farebaseret harmoniseret pesticidindikator, der beregnes hvert år ud fra solgte mængder af aktivstoffer i pesticider, og er vægtet i forhold til en farevægtning, der er fastsat i EU.

Lavrisikostoffer vægtes lavest, mens aktivstoffer, der ikke er godkendt i EU, vægtes højest. Indikatoren viser dermed udviklingen i det vægtede salg af pesticider i Danmark. Udviklingen ses i forhold til gennemsnittet for 2011-2013, som sættes til en baseline på 100.

Den samlede vægtede HRI 1 for Danmark toppede i 2012 med et efterfølgende fald i 2013 og 2014, som det ses af Figur 1.

Det skete som følge af hamstring af pesticider i forbindelse med indførslen af den differentierede pesticidafgift, der blev indført med virkning fra juli 2013.

I perioden fra 2015 til 2021 lå HRI 1 på et stabilt niveau, der i gennemsnit lå 48 procent lavere end baseline (2011-2013).

Artiklen fortsætter efter annoncen

For 2022 kan man se en lille stigning i indikatoren, der skyldes en stigning i salget af flere aktivstoffer. Denne stigning skyldes hamstring frem mod en mindre omlægning af pesticidafgiften i 2023 samt andre markedsmæssige forhold, der har påvirket salget.

Sammenligner man udviklingen i HRI 1 med udviklingen i den danske pesticidbelastningsindikator (PBI), er der samme tendens i udviklingen af de to indikatorer. PBI er vist i Figur 2.

rich-media-3
Figur 1: Udviklingen i den samlede vægtede HRI 1 for Danmark, der er beregnet ud fra solgte mængder af aktivstoffer i pesticider. Indeks 2011-2013 = 100
rich-media-4
Figur 2: Udviklingen i pesticidbelastningsindikatorer (PBI), baseret på salgstal.

Baseret på antal dispensationer

HRI 2 beregnes ud fra antallet af dispensationer, som Miljøstyrelsen har udstedt.

For beregning af HRI 2 er aktivstofferne i dispensationerne farevægtet på samme vis som ved beregning af HRI 1.

Det vil sige, at lavrisikostoffer vægtes lavest, mens aktivstoffer, der ikke er godkendt i EU, vægtes højest. HRI 2 viser dermed udviklingen i det vægtede antal af dispensationer og opgøres i forhold til en baseline baseret på gennemsnittet for årene 2011-2013, som sættes til 100.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også HRI 2 beregnes både samlet set og opdelt i fire grupper og syv kategorier.

For den samlede HRI 2 ses der ikke en entydig udvikling over årene.

HRI 2 for 2022 ligger på det næsthøjeste niveau for hele perioden. Hovedparten af dispensationerne over tid er blevet givet til produkter baseret på aktivstoffer, der hører til den store gruppe af kemiske aktivstoffer, som er godkendt i EU, på det tidspunkt hvor dispensationerne gives.

Kun i ganske særlige tilfælde gives der dispensationer til pesticider, der ikke er godkendt i EU, og da kun hvis en risikovurdering har vist en sikker anvendelse.

rich-media-6
Figur 3: Udviklingen i det samlede vægtede HRI 2, der er beregnet ud fra antallet af dispensationer. Indeks 2011-2013 = 100

Indikatorenes udvikling og niveauer kan ændre sig i opgørelserne fra år til år. Det sker, når aktivstoffer flytter kategori, for eksempel hvis et aktivstof ikke længere er godkendt i EU, og dermed flytter til kategorien med den højeste farevægtning. Dermed ændres beregningen af indikatoren hvert år for hele perioden fra 2011 og frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker man at se udviklingen af de to indikatorer HRI 1 og HRI 2 for de øvrige EU-medlemslande, kan man finde dem via linket her

I Miljøstyrelsens rapport kan du læse en mere udførlig analyse af indikatorerne.