Abonnementsartikel

Dobbelt så mange svin eksporteres – antallet af kontroller er reduceret med to tredjedele

Mens antallet af eksporterede svin er mere end fordoblet på bare tre år, er antallet af kontrollerede dyretransporter faldet.

Det betyder, at sandsynligheden for at blive snuppet af politiet eller Fødevarestyrelsen, hvis man kører med en ulovlig dyretransport, bliver mindre og mindre for hvert år, skriver netavisen Altinget.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Af et svar fra justitsminister Lene Espersen (K) til Folketingets fødevareudvalg fremgår det, at antallet af svin, der eksporteres fra Danmark, er steget fra godt 1,5 mio. i 2003 til næsten 4,4 mio. i 2006.

Færre anmeldt

Samtidig er Fødevarestyrelsens stikprøve-kontroller faldet fra i alt 2.350 i 2004 til kun 703 i 2006.

Politiet har ganske vist i samme tidsrum øget antallet af kontroller fra 800 til godt 1.000, men alligevel er det samlede antal kontroller faldende.

Fødevarestyrelsen forklarer en del af faldet med, at der er indført en ny kontrolmetode, og at tendensen går i retning af færre transportører med og større køretøjer.

Samtidig med nedgangen i antallet af Fødevarestyrelsens kontroller, er antallet af dyretransporter, der er blevet politianmeldt, også faldet. Fødevarestyrelsens medarbejdere anmeldte 284 dyretransporter i 2005, men kun 167 to år efter.

Politikere reagerer

Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen vil nu forlange en redegørelse fra regeringen for hvordan man har tænkt sig at forholde sig til problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er foruroligende, at kontrollerne går ned, hvis antallet af dyr går op. Det skal jo ses i lyset af, at der i høj grad har været noget at komme efter i de senere år, hvor netop dyretransporterne har stået for de største skandaler.

- Det passer meget dårligt med, at det er et område, der er højprofileret både i politiforliget og i veterinærforhandlingerne. Det burde være sådan, at der var proportionalitet i det, siger Bjarne Laustsen.

Venstres dyrevelfærdsordfører, Karsten Lauritzen, mener, det er væsentligt at holde fokus på antallet af overtrædelser snarere end på antallet af kontroller, men siger også, at der bør gribes ind, hvis sandsynligheden for at blive taget falder.

- Det vigtigeste er jo ikke antallet af kontroller, men hvor mange, der ikke overholder reglerne. Men det er også klart, at hvis systemet betyder, at risikoen for at blive taget svinder, så har vi et problem, siger Karsten Lauritzen.

Han vil nu se nærmere på tallene og overveje, om man kan ændre kontrollen til en mere risikoorienteret kontrol i stedet for en ren stikprøvekontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevarestyrelsen og politiet ved jo godt, hvem det er, der er problemer med. Der kunne det jo godt være, man kunne omprioritere kontrollen inden for rammen, siger han.

DTL: Landmandens ansvar

Dansk Transport og Logistik, der organiserer vognmændene, ønsker mere fokus på overtrædelsernes årsager end på sanktioner.

- Jeg synes, man mangler at finde ud af, hvad grunden til problemerne er. Hvorfor er det, der kommer dyr på en bil, der ikke er egnet til det?

- Vi mener, det først og fremmest må være landmandens ansvar. Det er ham, der kender dyrene og kan se, om de er egnede til transport. Transportøren har kun meget kort tid til at se på dyrene, inden de kommer om bord på lastbilen, siger Lisbet Hagelund Hansen, konsulent i DTL.