Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ministerrokade trumfer samråd om tab af arbejdspladser efter C02-afgift
C02-afgift på landbruget vil få konsekvenser på antallet af arbejdspladser. Sådan lød meldingen fra økonomiprofessor Michael Svarer.
Det har fået medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget til at bede om svar fra ministerens på, hvad de forventede tab af arbejdspladser som følge af indførelsen af CO2-afgiften løber op i af antal.
I aftalen om Grøn Trepart er parterne enige om, at der skal indføres en CO2e-afgift på udledninger fra husdyr.
Der indføres en afgift på 300 kroner pr. ton CO2e i 2030 stigende til 750 kroner pr. ton CO2e i 2035 med et bundfradrag på 60 procent.
Den effektive afgift vil dermed udgøre 120 kroner pr. ton CO2e i 2030 stigende til 300 kroner pr. ton CO2e i 2035.
Da Michael Svarer aflevere rapporten tilbage i februar i år med udspil til en C02-afgift lød beregningerne på, at den laveste klimaafgift på 125 kroner pr. ton C0e2 vil betyde en reduktion i arbejdspladser på 1.650 til 3.050.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) forsikrede ellers tilbage i sommeren 2023, at ny landbrugsafgift ikke vil koste arbejdspladser eller forringe landbrugets konkurrenceevne.
- C02-afgiften skal skubbe i den rigtige retning, men ikke så hårdt, at man vælter erhvervet. Afgiften skal tilbage til erhvervet krone til krone, sagde fødevareministeren under et møde arrangeret af Velas, hvor mange landmænd var mødt op for at høre ministerens bud på den varslede afgift, sagde Jacob Jensen (V) til et møde i Velas, der netop handlede om afgiften.
I dag præsenterer Regeringen Jeppe Bruus (S) som ny Ministerium for Grøn Trepart. Fødevareminister Jacob Jensen (V) skal senere i dag overdrage dele af sit resortområde til den nye grønne minister.