Abonnementsartikel
Danmark kan forbyde et pesticid, hvis grundvandet er truet
Mens Dansk Landbrug er bekymrede for konsekvenserne af den pesticidaftale, som EUs ministerråd godkendte mandag, glæder miljøminister Troels Lund Poulsen (V) sig over, at aftalen giver det enkelte land lov til at afvise et pesticid, hvis det forurener grundvandet.
Oprindelig var det meningen, at lande inden for zonen skulle tvinges til at godkende alle pesticider, der blev godkendt af andre lande i zonen. Med ministerrådets beslutning er der nu blevet indført en "drikkevandsundtagelse":
- Det har vi kæmpet hårdt for, og jeg er glad for og stolt af, at vores anstrengelser har båret frugt. I december måned, da jeg første gang rejste sagen i rådet, var jeg helt isoleret. Seks måneder efter har alle tilsluttet sig, skriver ministeren i en pressemeddelelse.
For tidligt
Næstformanden i EU-parlamentets miljøudvalg, Dan Jørgensen (S), mener dog, at det er for tidligt at juble over beslutningen. Forslaget indebærer nemlig stadig, at EU-landene inddeles i klimazoner.
I dag er det kun Danmark og Slovenien, der kan opretholde en kvalitet af grundvandet, der ikke kræver rensning. I de fleste EU-lande renser man derimod grundvandet, før det drikkes, og derfor betegner Dan Jørgensen beslutningen som egoistisk.
Bekymring for hvedehøsten
Landbruget er bekymret for, at pesticidaftalen er så restriktiv, at det vil betyde forringet udbytte.
Den vurdering er Michael Brockenhuus-Schack, viceformand i Dansk Landbrug, enig i.
- Pesticidaftalen vil med stor sandsynlighed medføre, at der er en række skånsomme midler, vi ikke får på markedet i Danmark, fordi vi er blevet placeret i den nordlige zone, siger Michael Brockenhuus-Schack.