Abonnementsartikel
Store arbejdsbredder på moderne mejetærskere har gjort snitning og fordeling af halm til en stor udfordring. Kan det overhovedet lade sig gøre at fordele halm på 40 fod, eller bør vi vælge et mindre skærebord?
Ved indkøb af ny mejetærsker er der ofte mange parametre i spil. Kapacitet, pris, driftssikkerhed og service er ofte de ting, vi ligger størst vægt på. Derudover er det vigtigt, maskinen kan levere en god kernekvalitet og er brugervenlig. Den sidste parameter er mejetærskerens snitter - og desværre også tit det, der bliver nedprioriteret, eller ikke set nok efter når der købes ny maskine. Vi må dog bare konstatere, at snitning og fordeling af halmen kan have afgørende betydning for næste års afgrøde - især i dyrkningssystemer med reduceret jordbehandling. I udlandet har dette være et velkendt problem i det senere år, og visse landbrug er sågar begyndt at vælge 30 fods skærebord på selv de største mejetærskermodeller, for at være sikre på de kan fordele halmen korrekt.