Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fælles værdisæt sikrer marcipangrise på Dalhus
På bedriften Dalhus ved Vejle findes nogle af Danmarks flotteste pattegrise. Det er i hvert fald, hvad ambitionerne lyder på, når griseproducent Mette Hjort, der ejer bedriften sammen med sin mand Keld Hjort, fortæller om deres farestald.
Sammen med deres dygtige medarbejdere har de fokus på et værdisæt, der skal sættes i spil i hverdagen hos deres 600 søer. Det skriver Danbred.
- Jeg tror på, at det at have et værdisæt giver os den bedste position at arbejde ud fra. Det er blandt andet vigtigt for os, at både grise og søer trives i alle staldafsnit, og at grisene er livskraftige, forklarer Mette Hjort.
Værdierne har også allerede givet gode resultater med 20,2 levendefødte pr. kuld og en pattegriseoverlevelse på 89,6 procent. Derudover har Dalhus 13,9 fravænnede grise pr. fravænning, uden brug af malkeanlæg, og et gennemsnit på 43 fravænnede grise pr. årsso.
Hurtigt gennemslag
For at få de bedste polte til deres produktion vælger de på Dalhus deres zigzag-søer ud fra, hvilke af søerne, der præsterer bedst og har det bedste DanBred avlsindeks. Ifølge Mette Hjort er det vigtigt at undgå smitte i besætningen og samtidig have indflydelse på deres avlsniveau.
- Søerne vælges ud fra indeks, og vi kigger derudover på levendefødte, dødfødte, patteantal og pasningsevne. Soens pasningsevne vurderes, når hun fravænner et kuld grise, hvor vi giver karakteren 1 for marcipangrise, 2 for fine grise og 3 for grise, der ikke trives, og hvor soen ikke har malket. Der vælges som hovedregel en so til avl, som skal være 2. læg, så vi allerede ved, hvordan hun er til at fare, malke og passe grise, forklarer hun.
Foruden karakteren til soen lægges der også vægt på, at hun har minimum 14 patter. Poltene skal som udgangspunkt have været passet af egen mor i farestalden og fravænnes ved fire uger. Derudover skal moderen være en super-malker og give poltene den bedste start på livet.
- Det er virkelig flotte resultater, som de har på Dalhus. Vores anbefalinger vil altid være at bruge DanBred-indekset for hurtigst muligt at få gennemslagskraft af avlsarbejdet, forklarer Tage Ostersen, afdelingsleder for Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer, der udvikler DanBreds avlsprogram.
Faste rutiner 365 dage om året
DanBred Kernestyring og Dalhus' værdisæt er ikke det eneste grundlag for Dalhus' gode sohold. Det er også vigtigt med faste rutiner.
- Vi har faste rutiner omkring ammesøer og kuldudjævning, som hjælper os med at fravænne tunge grise til klimastalden. 1. og 2. lægssøer bruges altid som to-trins ammesøer, så de får altid store grise ved kuldudjævning. Ældre søer, der plejer at lave marcipangrise, får de mindste grise. På den måde sikrer vi, at alle grise har mulighed for optimal trivsel. Så vi ved, hvordan alle vores søer malker, allerede inden de har faret, så vi kan tage hensyn til det, forklarer Mette Hjort, og tilføjer, at de altid bruger aftenerne på at kigge ind til stalden.
Og så følger de reglerne 365 dage om året.