Lyt til artiklen:

Ledninger i marken kan spænde ben for grønne projekter

00:00
Hastighed: ???x
03:59

Den grønne omstilling er i fuld gang, og det går stærkt nogle steder, hvor landmandens jord vil komme til at gemme på stadig flere ledninger og tekniske anlæg. Ledningsejere og projektmagere er ivrige efter at lukke en aftale med landmanden, og for det meste kan man som landmand få lavet en ganske fornuftig økonomisk aftale.

Men man skal være opmærksom på uforudsete udfordringer i forbindelse med, at ledningerne bliver placeret. Det kan nemlig være en bekostelig affære at få flyttet ledningerne, hvis man senere skal lave for eksempel et natur- eller VE-projekt. Det er derfor vigtigt, at du får ydet god rådgivning, inden du skriver under på en aftale, skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se ind i fremtiden

Der er mange forhold, som spiller en rolle, når der bliver nedlagt ledninger i ens marker. Typen af ledningsanlæg har især stor betydning. Er der tale om en gasledning, er der meget stor sikkerhedsafstand, hvor der ikke kan bygges eller opføres tekniske anlæg. Det gælder også selvom den tinglyste servitut kun rummer et servitutbælte på nogle få meter.

Etablér solceller inden 2025 og spar 10 procent

Se også:

Etablér solceller inden 2025 og spar 10 procent

Derfor er det vigtigt, at man som landmand ser ind i fremtiden, inden man får lavet aftaler om ledninger i marken. Man skal især være opmærksom, hvis man har et godt areal til solceller eller naturgenopretning. Det forklarer Ida Rytter Jensen, der er VE-planlægger ved Fjordland:

- Hvis man som landmand har tanker om at anvende sin jord til tekniske anlæg, byggerier, naturprojekter eller VE-anlæg, skal man virkelig tænke sig om. I så fald vil det være en god idé at placere ledninger langs hegn og skel, så ledningen ikke gennemskærer et godt areal til naturgenopretning eller solceller. Det er en fornuftigt at få foretaget en screening af området af en miljørådgiver, for at danne sig et overblik over, hvad mulighederne for området potentielt er, siger hun og fortsætter:

- Når vi arbejder med nye solcelleanlæg - og nye vindmølleplaceringer, ser vi ofte et behov for at omlægge ledninger eller kabellægge luftledninger. Det er dyrt, det tager lang tid, og det kan være ganske vanskeligt.

Vær opmærksom på erstatning

I forbindelse med den hastige grønne omstilling, bliver der indgået flere og flere frivillige aftaler mellem ledningsejere, bygherrer og landmænd. Især i forhandlinger med mindre selskaber, kan der være forskelle mellem de aftaler, man som landmand selv kan forhandle sig til, og de store landsafter, som de landsdækkende virksomheder kører efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek firma og regler inden køb af solceller

Se også:

Tjek firma og regler inden køb af solceller

- I forbindelse med VE-projekter, bliver der lavet mange frivillige aftaler. Her er det især en god idé at tale med en rådgiver, så man får skruet en aftale sammen, der giver dig som landmand de bedste vilkår. De frivillige lægger sig gerne op ad de landsdækkende, men der kan være forskelle, man som landmand skal være opmærksom på, når man forhandler en frivillig aftale. Det gælder både i forhold til mulig udnyttelse af arealerne men også i forhold til økonomi, siger Ida Rytter Jensen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man for konsulteret flere forskellige fagligheder, for det er et stort puslespil, at få ledings- og VE-projekter til at gå op, så alle er tilfredse. Det er ikke kun et spørgsmål om økonomi nu og her, men også et spørgsmål om, at man får sikret muligheden for nye projekter i fremtiden ved eksempelvis at få foretaget en geografisk screening af området af en miljørådgiver.

Desuden skal man som lodsejer være opmærksom på, at der kan opstå uventede komplikationer ved forberedelsen til nedgravning af ledninger. Eksempelvis kan arkæologiske udgravninger ende ud med at tage længere tid en først antaget.