Abonnementsartikel

Staldbyggeri i klemme i langsommelig sagsbehandling

En sønderjysk landmand måtte selv betale et rådgivende ingeniørfirma for at lave det forberedende arbejde til en miljøgodkendelse, så han kunne komme i gang med at bygge nye stalde.

Sagsbehandlingstiden hos Tønder Kommune var nemlig så lang, at det i august sidste år stod klart, at miljøgodkendelsen ikke kunne nå at blive færdig, inden den nye husdyrlov træder i kraft 1. juli i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I så fald måtte arbejdet starte helt forfra.

Udsigterne var skræmmende. Et nedslidt produktionsapparat og en sagsbehandlingstid, der nærmede sig uendelig.

- Hvad så med selv at betale? foreslog en konsulent fra Sønderjysk Landbrugsforenings rådgivningscenter. Landmand Erling Christensen betænkte sig ikke længe.

Bedst for økonomien

- Det tog mig ikke mere end et par sekunder at sige ja til selv at betale et ingeniørfirma for at gøre forarbejdet til miljøsagsbehandlingen, fortæller Erling Christensen, der så tre muligheder:

- Enten skulle jeg sætte mig ned at vente, mens produktions- og arbejdsforholdene blev værre og værre, bygge uden tilladelse eller betale for at få sagen afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg valgte det sidste, og det har jeg aldrig fortrudt, for det er i hvert fald bedst for økonomien i min bedrift, siger Erling Christensen, der i denne uge holder rejsegilde på sit staldbyggeri til cirka 25 millioner kroner.

Sønderjysk Landboforening vurderer, at den utraditionelle sagsbehandling kommer til at koste Erling Christensen omkring 70.000 kroner.

Skal evalueres

Formanden for Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen, er også glad for, at Tønder Kommune var med på at fremme sagen på den utraditionelle måde, og metoden skal nu afprøves grundigt.

- Vi kører syv sager igennem på denne måde, og så evaluerer vi. Erling Christensens er den første, og her har han afkortet sagsbehandlingstiden med et års tid.

- Jeg synes, at ideen om at fremskynde sagerne på den måde i denne situation var en pragmatisk og fornuftig løsning, og så mener jeg også, at landmænd bør have frit valg. Der er ingen tvang her. siger Henrik Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erling Christensen bygger to stalde, hvor der er plads til 320 køer med opdræt, svarende til 500 dyreenheder. Mellem de to stalde er der et overvågningscenter, som Erling Christensen vil åbne for turister, skolebørn og hvem der ellers gerne vil kigge lidt nærmere på moderne dansk landbrug.

Den første stald er færdig midt i oktober, og den næste en måned senere.