Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
190 kvægbesætninger bliver kontrolleret for syge dyr
Mange landmænd får sanktioner for mangelfuld behandling af syge og tilskadekomne dyr. Derfor sætter Fødevarestyrelsen ind med stikprøvekontroller i kvægbesætningerne de kommende måneder, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Når et dyr er afmagret, skranter eller halt, så kan det opleve smerte, angst og ubehag, når det skal konkurrere med de raske dyr om både plads og foder. Derfor er det landmandens pligt at få syge og tilskadekomne dyr i behandling og, når nødvendigt, flytte dem til sygeboks eller aflivet, skriver styrelsen.
Men Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontroller viser, at det er en opgave, som giver udfordringer for mange landmænd.
Dyrlægen kommer i næste uge
- Det er jo ikke ulovligt at have et sygt dyr, men der skal være en plan, hvis dyr udviser symptomer og ikke er sat i behandling. Nogle gange ser vi dyr i staldgangen, som er blevet overset. Andre gange siger besætningsejeren, "det går nok, dyrlægen kommer i næste uge'". Her er det som udgangspunkt ikke i orden at lade stå til, siger enhedschef Christian Strøyer.
Fra 1. september og tre måneder frem kommer Fødevarestyrelsen på stikprøvekontroller i 190 kvægbesætninger. De tilsynsførendes fokus er behandlingen af syge og tilskadekomne dyr, men de ser også på det daglige arbejde med dyrene i stalden.
- Tilsynet med de syge og tilskadekomne dyr er et vigtigt emne, også for landmændene, og skal give anledning til fokus på management i besætningen og dialog med besætningsdyrlæge, og særligt hvis besøget har udløst en sanktion, siger Christian Strøyer.
Af 190 planlagte kontroller bliver cirka 80 procent udført i malkekvægsbesætninger, mens 20 procent af kontrollerne bliver udført i besætninger med slagtekalve.
Fødevarestyrelsen gennemførte en tilsvarende kontrolkampagne i 2020.