Lyt til artiklen:

Bank nedbringer landbrugsengagementer

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Eksponeringerne mod landbrug er fortsat faldende i Danske Andelskassers Bank og udgør ni procent af de samlede eksponeringer ved udgangen af første halvår 2024. Ved udgangen af første halvår 2023 var eksponeringen 12 procent - med andre ord en tredjedel højere relativt til de samlede eksponeringer.

Ifølge banken er det især den positive udvikling i landbrugets økonomiske position, der har medført, at flere landbrugskunder har afviklet eller nedbragt bankgælden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Banken konstaterer i den forbindelse i sin halvårsrapport, at den såkaldte bonitet i bankens landbrugskunder over de senere år er forbedret betydeligt, hvilket har givet anledning til tilbageførsler af nedskrivninger.

I første halvår 2024 er nedskrivningerne reduceret med 1,5 millioner kroner.

DLR øger indtægter fra bidragssatser

Se også:

DLR øger indtægter fra bidragssatser

Nedskrivninger

Men udsigten til en Co2-afgift på landbruget kan ifølge banken potentielt føre til øgede nedskrivninger.

- De foreløbige beregninger giver mernedskrivninger i niveauet 11,0 millioner kroner, der er håndteret som et ledelsesmæssigt tillæg til nedskrivningerne. Mernedskrivningen på 11,0 millioner kroner svarer til 1,5 procent af eksponeringen mod landbrug, oplyser banken i halvårsrapporten.

Banken skriver også, at bankens landbrugskunder er meget afhængige af bytteforholdene, som banken overordnet set vurderer som acceptable for både kvæg og grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værdi af jord

- Banken fastholder en positiv indstilling til finansiering af danske landbrug og vurderer, at bankens landbrugskunder fortsat er et attraktivt kundesegment, hvilket også skal ses i lyset af faldet i bankens landbrugseksponering, skriver banken.

Men banken er helt bevidst om, at der er usikkerhed om effekterne af den kommende Co2 afgift.

- Ved værdiansættelsen af de enkelte landbrugs aktiver anvendes som udgangspunkt de hektarpriser, som tidligere er anvist af Finanstilsynet. De anviste hektarpriser har været i niveauet 125.000 - 160.000 kroner afhængigt af ejendommens geografiske placering, skriver banken.

Landbrugets klimarisiko under Finanstilsynets lup

Se også:

Landbrugets klimarisiko under Finanstilsynets lup

Den reelle pris på landbrugsjord er ifølge banken afhængig af udbud og efterspørgsel.

- Der vil derfor være en usikkerhed forbundet med værdiansættelsen af jordværdierne i det enkelte landbrug. Hvor der foreligger en konkret realkreditvurdering, og der er lokale reference-handler, der underbygger denne, anvendes realkreditvurderingen af jordprisen, oplyser banken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værdiansættelsen af driftsbygninger sker ved generelt at anvende en standard, som tager udgangspunkt i alderen på produktionsapparatet og vedligeholdelsesstandarden.