Lyt til artiklen:

DLG samarbejder med biogasselskab om sandvasker

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Biocirc og DLG kan nu løfte sløret for en ny fritstående sandvask-teknologi, som skal gøre det nemmere for en del af de danske mælkeproducenter, som bruger sand i sengebåsene, at levere til biogas, det meddeler parterne i en pressemeddelelse.

Den nye løsning er et plug & play system, der er enkelt at implementere på de malkekvægsbedrifter, der bruger sand i sengebåsene. Landmændene skal blot tage stilling til placering på ejendommen, hvorefter anlægget kan installeres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet inkluderer specielt designede containere, der fungerer som forlager til både gylle med sand og opbevaringstank til ren gylle, som er klar til transport til biogasanlægget.

Sandvasker giver over 90 procent genbrug af sand til sengebåse

Se også:

Sandvasker giver over 90 procent genbrug af sand til sengebåse

Denne tilgang sikrer ifølge parterne en gnidningsfri proces og minimerer arbejdsmængden for landmanden, samtidig med at man sikrer muligheden for at anvende sand i båsene, som mange landmænd bruger for at sikre komforten og produktiviteten i deres besætninger.

- Vores partnerskab med DLG har gjort det muligt at tilbyde en løsning, der både gavner miljøet og er økonomisk fordelagtig for landmændene. Denne teknologi vil gøre det lettere for landmænd at integrere biogasproduktion i deres daglige drift siger Bertel Maigaard, administrerende direktør i Biocirc.

Teknologien, der anvendes, er ikke ny, men er som noget nyt blevet gjort simpel og fritstående. Siden 2016 har producenten, som er markedsførende i USA anvendt stationære anlæg i Danmark. Mavasol, BioCirc og DLG har i fællesskab udviklet en simpel og fritstående version. Dette gør det muligt at tilpasse anlægget til forskellige størrelser af landbrug, så man i dag har et fuldt skalerbart system.

- Mange mælkeproducenter bruger sand i køernes sengebåse, og derfor skal biomassen renses, før den kan bruges i biogasproduktionen. Med den nye løsning, vi nu tilbyder, får endnu flere landmænd mulighed for at levere biomasse til biogasproduktion og gårdens CO2-aftryk nedbringes, som følge af muligheden for at genbruge sandet. Den nye løsning kan skaleres efter behov og udvides med ekstra kapacitet, hvis produktionen øges, hvilket giver landmændene en hidtil uset fleksibilitet siger DLG´s koncerndirektør Bøje Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Renset sand var et sandvaskeranlæg. Arkivfoto: Marianne Nørmark.

Finansiering skal gøre løsning tilgængelig for flere

Da systemet er fritstående, åbner det op for nogle nye muligheder hvad angår leasing, og Biocirc har udviklet et finansieringskoncept, der gør det muligt at lease anlægget, til de landmænd, der ønsker det.

Finansieringsmodellens tilbagebetalingstid afspejler ifølge parterne de kontrakter, der indgås mellem landbrug og biogasanlæggene i dag. Alt i alt er finansieringskonceptet udviklet for at sikre, at flere landmænd kan drage fordel af den nye teknologi.

Foruden at give flere landmænd mulighed for at levere biogas, giver sandvaskløsningen også landmanden mulighed for mere cirkularitet på gården, da systemet genbruger op til 95 procent af sandet.

Sandvasker giver 98 procent genbrug af sand fra sengebåse

Se også:

Sandvasker giver 98 procent genbrug af sand fra sengebåse