Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Specialkonsulent: CO2-afgiften vil kun i begrænset omfang påvirke planteavlere
Er du planteavler, kommer den foreslåede CO2-afgift kun i begrænset omfang til at gælde for dig, sådan lyder udmeldingen fra specialkonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Majken Husted.
Ifølge Majken Husted, der er specialist i drivhusgasemissioner, kulstoflagring, er der tre elementer i Aftale om et grønt Danmarks forslag til en CO2-afgift, der er relevante for planteavlere:
- Afgift på udledninger fra anvendt jordbrugskalk.
- Afgift på udledninger fra lavbundsjorde.
- Tilskud til reduceret gødningsanvendelse
Lille afgift på jordbrugskalk
I Aftale om et grønt Danmark står der, at "der indføres en CO2e-afgift på udledninger fra udbragt landbrugskalk, som tilføres marker, på 750 kroner pr. ton, der indfases gradvist fra 2028 til 2030".
- Kalkning fylder relativt lidt i en bedrifts klimaregnskab, hvor udbringningen af 1 ton jordbrugskalk udleder 440 kilo CO2e. Med en afgift på 750 kroner pr. ton CO2e vil udbringningen af 1 ton jordbrugskalk således give en afgift på 330 kroner, siger Majken Husted.
Læs hele Aftalen om et grønt Danmark.
Afgift på lavbundsjord rammer ikke alle
Afgiften på udledninger fra lavbundsjorde er lavere end de øvrige afgiftssatser, som er foreslået i aftalen. Der er foreslået en afgift på 40 kroner pr. ton CO2e gældende fra 2028.
- Hensigten med afgiften er, at den kun skal berøre de lodsejere, der ikke ønsker at indgå i et udtagningsprojekt, når der foreligger en projektaftale, eller hvor jorden er en del af en igangværende forundersøgelse. Det er altså ikke hensigten, at afgiften på lavbundsjorde skal ramme de lodsejere, som allerede har udtaget deres lavbundsjorde, eller hvor det er vurderet, at arealet ikke er egnet til at indgå i udtagningsprojekter, siger den faglige konsulent.
Tilskud til reduceret gødningsanvendelse
Aftale om et grønt Danmark indeholder i stedet for en afgift på udledninger fra anvendt gødning et forslag om at give tilskud til reduceret gødningsanvendelse. Tilskuddet vil være på 750 kroner pr. ton CO2e fra 2028 ifølge aftalen, og det vil ske ved omlægning af den direkte landbrugsstøtte.
- Det er dog usikkert, om dette tilskud kan gives til økologer, da man som økolog allerede anvender mindre gødning end angivet i kvælstofnormerne og modtager økologisk arealtilskud, siger hun.
Afgift på husdyr
De omtalte afgiftssatser på 300 kroner pr. ton CO2e i 2030 og 750 kroner pr. ton CO2e i 2035 samt bundfradraget på 60 procent er kun gældende for udledninger fra husdyr, som dækker over udledninger fra dyrenes fordøjelse og udledninger fra gødningshåndtering.
- Bundfradraget i aftalen er beskrevet som 60 procent af den gennemsnitlige udledning fra den givne dyretype. Den egentlige afgift for en given bedrifts husdyrproduktion vil derfor afhænge af, om bedriftens udledning pr. dyr er højere eller lavere end den gennemsnitlige udledning for den specifikke produktionsform, siger Majken Husted, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.