Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
32,8 millioner kroner målrettes beskyttelse af drikkevand
Størstedelen af det danske drikkevand kommer fra grundvandsmagasiner under jorden. Derfor er det vigtigt at beskytte disse områder mod forurening, så der fortsat kan komme rent vand ud af vandhanen i de danske hjem, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
I dag, den 12. august 2024, åbner de to tilskudspuljer under Drikkevandsfonden for ansøgninger, så kommuner, vandselskaber, vandsamarbejder og private brøndejere har mulighed for at søge om tilskud til bedre beskyttelse af vigtige drikkevandsområder.
Der er i år afsat i alt 32,8 millioner kroner til de to drikkevandspuljer. Der er i alt to tilskudspuljer. Den ene målrettes kommuner, vandforsyninger og vandsamarbejder, der kan søge om penge til at beskytte jorden over grundvandsmagasiner.
De kan bl.a. søge om penge til at opkøbe jorden nær drikkevandsområder, hvorefter der kan rejses skov eller etableres lysåben natur, som har en beskyttende effekt. Ved at omlægge jorden til natur sikrer man, at der ikke bruges sprøjtemidler på området, og det bidrager til at beskytte grundvandet mod forurening.
- Dansk drikkevand er blandt det bedste i verden, men det er også en sårbar ressource. Vi skal værne om det og forhindre forurening, så vores børn og børnebørn også kan nyde rent vand direkte fra vandhanen. Derfor giver vi nu mulighed for at søge tilskud til konkrete projekter, der målrettet beskytter de områder, hvor grundvandet, der står for størstedelen af drikkevandet, dannes, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Privat brøndejere
I den anden tilskudspulje kan private brøndejere søge om tilskud til at lukke såkaldte spøgelsesbrønde- og boringer. Det er gamle brønde og boringer, der ikke længere benyttes, men da mange af dem fortsat er åbne, kan der sive f.eks. sprøjtemidler ned i grundvandet.
- Spøgelsesbrønde- og boringer kan potentielt udgøre en stor risiko med fare for at være en større kilde til forurening af vores grundvand. Derfor skal vi have lukket de boringer, der ikke længere bruges. Med puljen her skruer vi op for tempoet, så vi kan lukke unødvendige huller ned til grundvandet, siger Magnus Heunicke.
Årets ansøgningsrunde byder på en række mindre ændringer, der skal prioritere de mindre vandforsyninger på lige vilkår med de store vandforsyninger. Kriterierne, som kommuner og vandforsyninger skal opfylde for at være berettigede til tilskud, er derfor forenklet. Justeringen skal sikre, at de mindre vandforsyninger i landdistrikterne og på de mindre øer og de meget store vandforsyninger prioriteres på lige vilkår.
Tilskudspulje
Tilskudspuljen til at beskytte jorden over grundvandet lukker for ansøgninger den 23. september 2024. Tilskudspuljen til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer bliver tildelt efter først-til-mølle-princippet og lukker, når de afsatte penge er brugt, dog senest den 23. september 2024
Det blev på finanslovsaftalen for 2022 besluttet at afsætte 170 millioner kroner over fire år til en drikkevandsfond. I aftalen om finansloven for 2024 er der afsat yderligere 23,5 millioner kroner til Drikkevandsfonden i 2023.