Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Debat: Ny landbrugsaftale vil sætte turbo på den grønne omstilling
Greenpeace var for nylig ude med riven efter den nye aftale om et grønt Danmark, som miljøorganisationen i Berlingske kalder for "et slattent kompromis".
Ifølge organisationen er aftalen et decideret svigt i forhold til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig retning, der sikrer plads til natur og lader livet vende tilbage til fjordene.
Jeg kan sagtens forstå frustrationen hos Greenpeace og andre organisationer, der ikke var med til at præge aftalen i forhandlingsrummet.
Men det ændrer ikke ved, at aftalen i dén grad vil sætte turbo på den grønne omstilling af landbruget, samtidig med at den vil skabe plads til mere natur og reducere kvælstofudledningerne.
Aftalen er eksempelvis et markant paradigmeskifte i forhold til vandmiljøindsatsen, hvor der nu iværksættes en helhedsorienteret indsats med målrettet arealomlægning med fokus på en lokal planlægning og implementering. Aftalen styrker samtidig rammerne for den lokale udtagning af lavbundsjorde med blandt andet flere såkaldte udtagningskonsulenter.
I forhold til klima er det også en genistreg i den grønne aftale, at der lægges op til en CO2-afgift, som tager afsæt i en landmands bedriftsspecifikke tal og ikke nationale normtal. Dette giver landmændene et incitament til at trykke på klimaspeederen, fordi det virkeligt kommer til at batte for klimaet, når man gør en ekstra indsats på sin gård.
Og der er masser af værktøjer i kassen, når landmændene skal skrue ned for deres udledninger. I innovationshuset Seges Innovation har vi eksempelvis netop udgivet en rapport, som dokumenterer effekten af 26 konkrete klimavirkemidler til animalsk- og planteproduktion. Rapporten viser, at dansk landbrug med disse virkemidler kan reducere drivhusgasudledningen med 14,1 millioner tons CO2-e i 2030 i forhold til 1990.
Når det er sagt, er jeg med på, at der kan være barrierer. Eksempelvis kan finansieringen for nogle landmænd være en udfordring, fordi landmændene skal investere i nye virkemidler og omlægning af landbrugsjord til andre formål samtidig med, at der skal sikres en stærk og effektiv landbrugs- og fødevareproduktion.
Der er også udfordringer med godkendelsen af nogle klimavirkemidler, som bør speedes op, så de kan komme hurtigere ud at virke. Og der skal endnu mere damp under kedlerne for at generere ny viden, innovation og løsninger til danske landmænd.
Men det er noget, som kan løses.
Det er en bunden opgave for dansk landbrug at blive mere klimaeffektivt, og den grønne aftale giver danske landmænd en række unikke muligheder på dén front.
Og det er hverken slattent eller et svigt.