Lyt til artiklen:

Kontrol skal fremme ansvarlig anvendelse af antibiotika

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Fødevarestyrelsen vil sætte ekstra fokus på kontrol af krav til anvendelse af antibiotika i besætninger med pattegrise og kalve i perioden fra september til december, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Antimikrobiel resistens er et voksende sundhedsproblem verden over og er en trussel mod menneskers og dyrs sundhed. Derfor gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne i besætninger med pattegrise og kalve for at kontrollere regelefterlevelsen på medicinområdet, samt at afdække omfanget af behandlingen med antimikrobielle, skriver styrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lægemidler hos pattegrise og kalve

Målet med kontrollen er at fremme ansvarlig anvendelse af antibiotika.

Helt generelt må antimikrobielle lægemidler, herunder antibiotika, ikke anvendes rutinemæssigt eller for at kompensere for ringe hygiejne, mangelfuldt husdyrhold eller manglende omsorg for dyrene eller for at kompensere for dårlig forvaltning af bedriften.

Antimikrobielle lægemidler må ikke anvendes forebyggende, bortset fra i særlige tilfælde til indgivelse til et enkelt dyr eller et begrænset antal dyr, når risikoen for infektion eller for en smitsom sygdom er meget høj, og konsekvenserne sandsynligvis vil være alvorlige, skriver Fødevarestyrelsen.

I sådanne tilfælde skal anvendelsen af antibiotika til forebyggende behandling begrænses til indgivelse til et enkelt dyr og kun på visse betingelser.

Kampagnen omfatter kontrol af regelefterlevelsen ved ordinering og anvendelse af antimikrobielle lægemidler, samt afdække omfanget af behandling med antimikrobielle lægemidler hos pattegrise og kalve.