Abonnementsartikel

Hos hollandske Schuitemaker er man overbeviste om, at man har taget det næste store skridt med hensyn til fodringsteknik.

Virksomheden er nemlig klar med Schuitemaker Innovado – en fuldautomatisk foderrobot, der selv tager foderet fra ensilagestakken, læsser det i blandekarret, blander det efter de angivne forudsætninger og kører foderet ud i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nuværende foderrobotter og automatiske løsninger kan højst betragtes som semi-automatiske, da de alle indebærer en vis grad af læssearbejde fra landmandens side. Schuitemaker Innovado kombinerer som den første alle processerne i ét system, lyder det fra Schuitemaker.

Fra stak til stald

Bovilogisk besøgte i juni den hollandsk fødte mælkeproducent, Meinard van Sonsbeek, der længe har puslet med ideen om et fuldautomatisk fodringssystem, der selv styrer processen fra stak til stald.

For godt to år siden fik han på Agromek en konstruktiv dialog med Schuitemaker om sine ideer, og siden har den hollandske virksomhed sat skub i produktionen af systemet, der gerne skulle indebære en lang række arbejdslettelser.

Foran blandekarret, der kan rumme 4,5-6 kubikmeter er Innovado udstyret som en frontlæsser – ud fra teleskoplæsserprincip og med blokskærer.

Robotten kører selv frem til ensilagestakken og scanner den. Derefter bliver syv cylinderskær trykket ind i stakken en efter en, og blokskæreren skærer en blok af. Dernæst bliver læssearmen trukket hydraulisk ind a la en teleskoplæsser, og der bliver læsset af i blandekarret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blokskæreren kan bevæge sig sidelæns, så det er muligt at skære tre blokke ved siden af hinanden, uden at selve robotten skal flytte sig.

Herefter kører Innovado ind i stalden og står for udfodringen ud fra en forprogrammeret rute.

Innovado er firhjulsstyret og er udstyret med en 47 kW, 60 hestekræfters dieselmotor.

Sikkerhed vejer tungt

I forbindelse med at investere i Innovado-systemet bliver en række pejlemærker eller transpondere installeret fra ensilagestakken til stalden.

Hele gården bliver målt op, gulvarealer, alle hjørner i staldene, fanggitre, drikkekar med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med hjælp fra 20-30 indbyggede sensorer kører Innovado hele tiden og scanner omgivelserne. Hver transponder har sit eget signal, der samles op via en antenne signalerne, så maskinen kan styre præcist efter dem.

Computeren, der også bestemmer, hvor meget og hvilket foder, køerne skal have, pejler sig via transponder-signalerne frem til, hvor foderet skal læsses af.

Når robotten kører ad foderbordet, læsser den foder af. Når den kommer til et drikkekar, standser den automatisk udfodringen, og fortsætter først fodringen, når den er på den anden side af drikkekarret. Sensorerne udgør også en ekstra sikkerhed ved systemet. Maskinen stopper simpelthen, hvis der kommer et barn eller en hund eller kat løbende.

Schuitemaker betoner, at Innovado-systemet er velegnet til landmænd med visioner om at udvikle og udvide bedriften.

- Der vil ikke være behov for store ændringer af stalden, og systemet kan desuden anvendes i mere end én stald. Således kan man sagtens bruge robotten i både kostald og ungdyrstald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden vil landmanden kunne bygge ny stald, uden at skulle investere i et nyt fodringssystem. Det eneste, der kræves, er, at man programmerer Innovados rute om til de nye forhold, lyder det fra Schuitemaker.

Den fuldautomatiske foderrobot får premiere på Eurotier i Hannover i november.