Lyt til artiklen:

Miljø- og klimavenlige nyheder belønnet med priser

00:00
Hastighed: ???x
03:27

I forbindelse med Landsskuets åbning blev der uddelt tre nyhedspriser - henholdsvis guld, sølv og bronze - til nyheder, som er vurderet ud fra en lang række kriterier som aktuel nyhedsværdi, arbejdsmiljø og sikkerhed, brugervenlighed og effektivitet, miljø, klima og bæredygtighed samt økonomi set med landmandsperspektiv.

Fælles for året tre prisvindere er, at de enten med nyudviklet mekanik eller højteknologiske opfindelser bidrager til at løse forskellige aktuelle og fremtidige udfordringer i forhold til klima og miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Guld

Guldprisen gik til Hammerum Servicecenter, som viser et redskab til mekanisk optrækning af rodukrudt i rækkeafgrøder. Den har fået navnet Weed Terminator, og den udmærker sig ved mekanisk at kunne op trække rodukrudt som mælde, bynke, agerkål og lignende på en enkel måde i rækkeafgrøder på både økologiske og konventionelle bedrifter.

Mekanisk optrækning af ukrudt i rækkeafgrøder

Se også:

Mekanisk optrækning af ukrudt i rækkeafgrøder

Dommerne lagde vægt på, at selvom maskinen først blev udviklet til økologiske bedrifter, så er der et stort potentiale på konventionelle bedrifter, blandt andet hos de konventionelle roeavlere, som i fremtiden får svært ved at bekæmpe mælde med kemi.

Weed Terminator løser således en vigtig udfordring i landbruget.

Maskinen er testet på flere hundrede hektar, og der er solgt flere af dem med positive tilbagemeldinger fra praktisk brug.

Sølv

Sølvet gik i år til Lely for det miljøteknologiske staldkoncept, Lely Sphere, som har vist sig at kunne nedbringe ammoniakemissionen fra kvægstalde med 66 procent under danske forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ammoniak fanges og bliver en ressource

Se også:

Ammoniak fanges og bliver en ressource

Systemet adskiller gødningen i en fast og en flydende del ved at lukke spaltegulvet med separationsstrimler, der har drænhuller til urinen, som løber ned i gyllekanalen. Gødningen opsamles af en robot.

rich-media-5
Lely var repræsenteret af Ann Louise Christensen, da Asger Christensen overrakte sølvprisen til Lely for Lely Sphere. Foto: Marie Linddahl.

Undertryk under spalterne suger ammoniakken ud under spalterne og umiddelbart over spalterne og sender den ammoniakholdige luft igennem et tilhørende luftrensningssystem, som opsamler ammoniakken, og dermed bliver et potentielt klima- og miljøproblem til en nyttig ressource.

Bronze

Bronzen går til virksomheden PerPlant for en AI Assistent til traktorernes tag, som ved hjælp af avanceret kamerateknologi og omfattende anvendelse af kunstig intelligens kan bidrage til nem og billig graduering af for eksempel gødning og planteværn.

rich-media-6
Asger Christensen overrakte bronze-prisen til firmaet PerPlant. Foto: Marie Linddahl.

Blandt systemets fordele er ifølge PerPlant, at der ikke er brug for kontortid med forberedelse af tildelingskort eller spotsprøjtningskort, og man slipper for bøvl med indlæsning af filer i terminaler og er fri for flytning af USB-enheder. Og systemet kan også arbejde, når skydække eller andet står i vejen for andre systemer.

Nem og billig graduering med kunstig intelligens

Se også:

Nem og billig graduering med kunstig intelligens

Man kan se nærmere på systemet i Landbrugets Klimatelt, hvor PerPlant udstiller AI Assistenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politiker uddelte priser

Landsskuets Nyhedspris er et samarbejde mellem Landsskuet og Maskinbladet, og anmeldte nyheder er vurderet nærmere af en faglig nyhedskomité, som består af aktive, erfarne landmænd og af Maskinbladets chefredaktør. Alle anmeldte nyheder er desuden omtalt på Maskinbladet.dk.

I år blev priserne uddelt af Europaparlamentsmedlem Asger Christensen (V).