Lyt til artiklen:

Traditioner i en foranderlig verden

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Trods masser af regn og vejrudsigter, som kunne ønskes bedre, vajer flagene traditionen tro på dyrskuepladsen i Herning. Og regnvejr kan ikke spolere dyrskuetraditionen og dyrskuehumøret, som også i år var højt, da Landsskuet blev officielt åbnet med taler og prisuddeling.

Skuets formand, Kristian Gade, glædede sig i sin tale over, at der er plads til dyrskuetraditionen i en ellers meget foranderlig verden. Han kunne også glæde sig over, at Landsskuet igen i år har rekordmange dyr af alle slags.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye tiltag

- Traditioner er godt for Landsskuet, men det er fornyelser også. Vi har ambition om hele tiden at udvikle Landsskuet i takt med tiden, vi lever i, sagde han og gav eksempler på tidligere års fornyelse. Her i 2024 er der også fornyelser.

Søren Søndergaard: Det eneste taberagtige ved grøn trepart havde været at forlade den

Se også:

Søren Søndergaard: Det eneste taberagtige ved grøn trepart havde været at forlade den

- I år lancerer vi en helt ny udstilling, der viser landbrugets klimaløsninger, og der vil blandt andet blive kåring af den mest klimavenlige røde danske malkeko, og realkreditinstituttet DLR uddeler sin nye biodiversitetspris på udstillingen, fortalte Kristian Gade.

Han lægger vægt på, at Landsskuet bringer klimadebatten i øjenhøjde ved i praksis at vise, hvordan metaudledning måles fra en bøvsende ko, og samtidig på spændende vis skabe rum for stande med både forskere, virksomheder og interesseorganisationer, som stiller op med information og mulighed for at få en snak med eksperter og rådgivere om alt fra klimavenlige afgrøder over biogas og pyrolyse til atomkraft.

- Der vil også være stribevis af indlæg og debatter med beslutningstagere, der skal videreføre den allerede igangsatte grønne omstilling af landbruget, fortalte han.

Grøn trepart

Kristian Gade benyttede også anledningen til at kvittere for mange fælles løsninger, der er resultat af den Grønne Treparts arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I har alle taget et kæmpe ansvar, lagt hånden på kogepladen og på klog vis tænkt - og handlet helhedsorienteret ved at sammentænke landbrugsproduktion, klima, natur, biodiversitet og vandmiljø. Det er alt i alt en ordentlig mundfuld, sagde han.

Han lagde ikke skjul på, at han som landmand synes, at nogle af trepartens mål gør ondt på ham som landmand.

Landbruget tager lederskab - igen

Se også:

Landbruget tager lederskab - igen

- Vi ved alle, at det har været en lang og sej proces, hvor alle parter har givet. Og jeg har tænkt, at det langt fra bliver en gratis omgang, og det gør ondt langt ind i bondens hjerte, at der skal tages 250.000 hektar landbrugsjord ud af drift og omdannes til skov, sagde han.

Men trods denne holdning, udtrykte han stor respekt for den måde, hvorpå mange af løsningerne er fundet multifunktionelt.

- Jeg er af den overbevisning, at Trepartsaftalen danner basis for en langsigtet og udviklende landbrugsproduktion i Danmark - samtidig med, at den polarisering, der underliggende har været én gang for alle er nedbrudt og erstattet af en fælles forståelse for, at når vi sammen agerer klogt, er der plads til både natur og landbrug, sagde han.