Lyt til artiklen:

Laser bekæmper yverbetændelse

00:00
Hastighed: ???x
02:47

LANDSSKUETS NYHEDSPRIS: På Landsskuet kan man se nærmere på en metode til behandling af yverbetændelse med laser, som netop har fået et verdenspatent.

Behandlingsmetoden kan ifølge direktør og partner i Neeo Bovis, Glennie Christensen, anvendes til både kliniske og subkliniske yverbetændelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med vores metode kan vi sænke celletallet og holde det lavt, og det kan give koen flere laktationer, og dermed kan besætningens udskiftningsprocent reduceres, siger Glennie Christensen.

Vaccine mod yverbetændelse holder celletallet under 120.000

Se også:

Vaccine mod yverbetændelse holder celletallet under 120.000

Hendes baggrund er en fireårig uddannelse fra USA, og hun har siden 2022 arbejdet med smertebehandling med laserteknologi.

Baggrunden

En vellykket laserbehandling i 2022 af en kvinde med kronisk brystbetændelse på en dansk smerteklinik, hvor Glennie Christensen var chefbehandler, viste så god effekt, at kvindens mand, der er landmand, lod en bemærkning falde om køer og yverbetændelse: "Bare det var lige så nemt at fjerne yverbetændelse hos mine malkekøer," sagde han.

Der blev grinet lidt af den bemærkning, men da landmand Hans Skovgaard fra Them tilfældigt kom på smerteklinikken kort tid efter for at få behandling af et dårligt knæ, faldt snakken på yverbetændelse.

For at forstå din yversundhed må du forstå dine tal

Se også:

For at forstå din yversundhed må du forstå dine tal

Og da Hans Skovgaard oplevede en positiv effekt af laserbehandlingen på sit dårlige knæ, sagde han straks til Glennie Christensen, at hun bare skulle komme ud på hans bedrift, for der havde han køerne med yverbetændelse klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et par uger senere blev nogle af Hans Skovgaards køer behandlet, og resultatet var ifølge Glennie Christensen fantastisk. Dermed var idégrundlaget skabt, og lasermetoden blev analyseret nærmere samt videreudviklet og yderligere afprøvet.

Verdenspatent

- Samtidig blev verdenspatent udtaget og samarbejde med Foulum Kvæg lab. Og Aarhus Universitet påbegyndt, siger Glennie Christensen.

NeeoBovis har nu udviklet en maskine, som ifølge firmaet bruger foto-bio-stimulering baseret på koens egen frekvens.

Selve behandlingen fjerner ifølge Neeo Bovis betændelsen efter to til fire behandlinger over to til fire døgn.

Danske forskere undersøger Ko-kalv-samvær i dansk kontekst

Se også:

Danske forskere undersøger Ko-kalv-samvær i dansk kontekst

Besætningernes personale uddannes af Neeo Bovis til selv at kunne forestå behandlingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere store besætninger anvender i dag laserbehandlingen af køer med yverbetændelse, og tilbagemeldingerne er yderst positive. Metoden anvendes ifølge Glennie Christensen uden problemer af medarbejdere og er blevet et led i en daglig rutine flere steder. En enkelt er endda begyndt at bruge laserudstyret med god effekt på klovlidelser.