Abonnementsartikel

17 bedrifter i Fødevareregion Nord er sat under observation, da der i forrige uge blev fundet tegn på virus i tyresæd fra USA.

Der er tale om en virus af typen Bovin Virus Diarré (BVD), der forårsager svagt fødte kalve og aborter blandt køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beredskabschef John Larsen fra Fødevareregion Nord oplyser til Maskinbladet, at det drejer sig om sæd fra den sortbrogede amerikanske tyr ”Planet”, som VikingGenetics havde importeret både til Sverige og Danmark.

- Vi fik en melding fra Viking Genetics i onsdags om, at de svenske veterinærmyndigheder havde opdaget spor af BVD – virus i sæden fra USA, fortæller John Larsen.

Beredskabschefen siger desuden, at prøverne er sendt til nærmere undersøgelser på Lindholm, der er et forskningscenter under Danmarks Tekniske Universitet.

- Vi forventer, at det endelige resultat foreligger i løbet af nogle dage.

To besætninger blev udelukket fra deltagelse i weekendens Landsskue i Herning på grund af mistanke om den frygtede virus, der hovedsagelig smitter via afføringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren for VikingGenetics, Niels Bo, understreger, at det kun er en mistanke om BVD virus, og at der sandsynligvis er tale om en fejlreaktion.

- Vi har tidligere set, at prøver kan påvirkes af forskellige ting og derved fejlagtigt tolkes positivt.

- Det positive ved denne historie er dog, at der kun gik to timer fra, vi fik beskeden fra Sverige, til Fødevareregionen kunne se vores lister over de besætninger, der havde modtaget sæden, fortæller Niels Bo.

- Og vi taler her om 500 doser sæd, tilføjer han.

Tyren "Planet" har leveret sæd til over 50 lande,. Ved hver eksport er tyren undersøgt for mange sygdomme også BVD, så det vil undre Niels Bo, om der skulle være hold i mistanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark har været fri for BVD-virus siden 2006 efter en landsdækkende indsats mod den frygtede sygdom.

Sygdommen kan ikke behandles, og følgelig må de smittede dyr slås ned.