Lyt til artiklen:

Kantspredning helt til kanten med BorderTS

00:00
Hastighed: ???x
02:27

- Systemet arbejder sammen med det velkendte AutoTS grænsespredningssystem, som vi har kendt i flere år. Med AutoTS kører man normalt i sine 'plejespor' i forageren og kan vælge at sprede lidt før skel til skel eller over forbi skel, siger Anders Clemmesen, sælger af Amazone hos Brøns Group.

- Men når vi op på 36 meter og derover, opstår der begrænsninger og BorderTS vil komme i spil, mener jeg. AutoTS har altid fungeret rigtig godt til kantspredning, men BorderTS kan sikre den sidste detalje, så marken bliver ensartet fra starten, for der har man fordelen at kunne køre ude forbi plejespor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
I stedet for de normale to træk, skal man køre tre træk igennem marken. Dette sikrer en mere korrekt gødskning helt ud til skel, da man både overlapper den yderste del af forageren og afleverer gødningen lige ved siden af skel i forageren, når man kører ved skellet. Foto: Esben Henneberg.

BorderTS er en deflektorplade, der sættes ned og gør, at når spredeskiven spreder ud, kommer det ind i deflektoren og fordeles mere fint ud på en meget kort afstand lige bag sprederen.

Forskellen er, at man skal køre med sprederen helt ude ved skelkanten og aktivere BorderTS. Den spreder med 50 procent mængde ind i marken i forageren og fordeler det præcist helt ud til skelkanten.

Næste træk kører man ind i sit normale plejespor i forageren og kører med kun AutoTS grænsespredningssystem, men med BorderTS deflektoren slået fra. Det vil sige et 'almindeligt træk', hvor den kaster 50 procent mængde ud mod skel, hvilket sammenlagt giver 100 procent gødning i forageren. Og så kører man ellers, som man plejer igennem marken resten af turen.

rich-media-3
I aktion er det kun den venstre spredeskive, der kører rundt, og BorderTS-deflektoren sættes ned for at kunne aflevere det lige ud til højre hjulspor. Foto: Esben Henneberg.

Koster det ikke et træk mere i marken og afgrøder, der bliver kørt ned?

- Jo, det gør det, men det har sin fordel, at vi gør det ved allerførste gødskning, hvor afgrøden i korn eller lignende ikke vil tage skade, når de er i det tidlige stadie. Hvis vi skal ud senere, hvor afgrøden er højere, vil man ikke bruge BorderTS, men blot det almindelige AutoTS-system, siger Anders Clemmesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hentyder også til, at det vigtigste, man kan opnå, er en ensartet mark med merudbytte, og her har den første gødskning meget at sige. Derfor vil korrekt gødskning helt ud til skel være en klar fordel med BorderTS. Hvis det bruges i rækkeafgrøder, får man også fordelen af at kunne køre mellem rækkerne, selvom de er vokset op.

rich-media-5
Anders Clemmesen så gerne, at flere danske landmænd fik øjnene op for dette system, for der er noget at hente. Med det almindelige AutoTS kan man opnå op til 17 procent mere udbytte, og hvis man også sætter BorderTS deflektoren på, kan man få op til 27 procent mere udbytte i de yderste fem meter af forageren ud til skel. Foto: Esben Henneberg.