Lyt til artiklen:

Peder Tuborgh: Vores landmænd er allerede i gang med grøn omstilling

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Arlas landmænd er allerede i gang med en grøn omstilling, og de danske klimamål kan nås ad frivillighedens vej. Det har Peder Tuborgh tidligere udtalt, og det gør han igen i forbindelse med afslutningen på den grønne treparts arbejde. Det meddeler mejerigiganten i en pressemeddelelse.

- Gennem hele forløbet har vi sagt, at Arlas landmænd og danskerne grundlæggende ønsker det samme; at vi har gode danske fødevarer af høj kvalitet og lavt klimaaftryk, siger Tuborgh, som er overbevist om, at frivillighedens vej stadig er farbar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med slagtepræmie, færre afgifter og mindre eksport vil grøn trepart holde grise på danske slagterier

Se også:

Med slagtepræmie, færre afgifter og mindre eksport vil grøn trepart holde grise på danske slagterier

- Det har vi en klar plan for, og det leverer vi på. Vi har i hele Arla Foods reduceret knap én million ton CO2e på to år af egen drift og ved hjælp af data, rådgivning og økonomisk incitament. Det er, alt efter den præcise udregning, en stor del af den manko, som det samlede danske landbrug skal levere i 2030, siger Tuborgh, som peger på, at Arla alene i Danmark har reduceret med 210.000 tons de seneste to år.

Peder Tuborgh mener, at det er positivt med en bredt forankret aftale, som giver Arla og landbruget mulighed for at se fremad. Han ser tydelige aftryk fra Landbrug & Fødevarer, som han mener har gjort et stort stykke arbejde med at lande en aftale med især Danmarks Naturfredningsforening.

Afgift skal kunne reduceres

- Det er altafgørende for os, at landmænd der rent faktisk gør alt, hvad de kan for at sænke deres udledninger, ikke bliver pålagt en afgift nu eller i fremtiden. Derfor er det afgørende, at en beskatningsgrundlaget for en CO2-afgift udelukkende baserer sig på de udledninger, der findes virkemidler til at fjerne. Hvis der skal være noget som helst incitament for at lave en grøn omstilling, så skal man ikke straffes økonomisk, hvis man tager de rigtige virkemidler i brug ude på gården, siger Peder Tuborgh, som i samme ombæring er opmærksom på, at Arlas økologiske landmænd ikke har samme virkemidler til rådighed.

- Det skal vi have undersøgt nærmere, lyder det.

L&F-formænd glæder sig over resultater og muligheder i grøn trepart

Se også:

L&F-formænd glæder sig over resultater og muligheder i grøn trepart

Han roser desuden ideen om, at omfordelingen af jord, hvor 250.000 hektar skal være skov, mens 140.000 hektar lavbund skal udtages, bliver lokalt forankret med fokus på multifunktionelle arealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er efterspørgsel i hele verden på mejeriprodukter, og med den befolkningstilvækst på kloden vi ser ind i, så kræver det op mod 50 procent flere fødevarer. De fødevarer vil vi gerne være med til at levere og på den måde sikre, at befolkningen på tværs af kloden får næringsrig mad produceret med så lavt aftryk som muligt. Vi ser nu frem til at nærlæse anbefalingerne og at følge den kommende politiske proces, siger topchefen.