Lyt til artiklen:

L&F-formænd glæder sig over resultater og muligheder i grøn trepart

00:00
Hastighed: ???x
03:53

Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard har forhandlet et godt resultat hjem til dansk landbrug i den grønne trepart, det mener formand for L&F Gris, Erik Larsen i en pressemeddelelse, hvor han udtrykker sin fulde opbakning til formanden og resultatet.

- Vi havde stået med et helt, helt andet resultat, hvis vi havde sagt nej til at være med i forhandlingerne. Jeg vil gerne udtrykke min fulde opbakning til Søren Søndergaard, som har forhandlet dag og nat for dansk landbrugs fremtid, siger Erik Larsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En trepart kræver kompromisser, og denne er ingen undtagelse. Der er ingen tvivl i mit sind om, at dansk landbrug med Søren Søndergaard ved forhandlingsbordet har opnået reel indflydelse og sat markante aftryk, der bliver afgørende for Danmarks fremtidige fødevareproduktion og de kommende generationer af landmænd. For det skylder vi Søren en stor tak for, at han har bidt sig fast i forhandlingsbordet og bidraget med høj faglighed i forhandlingerne.

Trepartsaftale er en katastrofe: Slut med investeringer hos svineformand

Se også:

Trepartsaftale er en katastrofe: Slut med investeringer hos svineformand

Som en del af aftalen bliver der indført en mulighed for hurtigere godkendelse af klimavirkemidler samt økonomiske incitamenter for implementere klimavirkemidler. Denne del af aftalen er særligt positiv for danske griseproducenter, påpeger Erik Larsen.

- Griseproduktionen har en række teknologiske muligheder for at reducere vores udledning af klimagasser. Derfor er det helt afgørende for den fremtidige udvikling af erhvervet, at vi med aftalen har sikret, at provenuet for afgiften tilbageføres til klimateknologi og grønne tiltag, som skaber en mere bæredygtig produktion af grise. Jeg er derfor glad for, at aftalen specifikt anerkender griseproduktionens muligheder for grøn omstilling gennem implementering af klimavirkemidler, siger Erik Larsen.

rich-media-3
Erik Larsen er glad for aftalen. Arkivfoto: FBG Medier.

Aftale anderkender økologi

Også fra Økologisektionen er der glæder over L&F´s aftryk i aftalen fra formand Hans Erik Jørgensen, der er tilfreds med, at aftalen overordnet anerkender økologisk produktion som et virkemiddel i den grønne omstilling.

Ligeledes bekræfter aftalen målet om, at det økologiske areal skal være fordoblet i 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal jo ikke være nogen hemmelighed, at jeg har været bekymret for, hvordan den økologiske produktion ville blive stillet i fremtiden, når vi ikke har mulighed for at tage de samme teknologiske virkemidler i brug som vores konventionelle kollegaer. Men jeg noterer mig, at regeringen vil analysere, om CO2e-afgiften vil få negative konsekvenser for økologiske landmænd. Hvis det er tilfældet, lægger aftalen op til, at der kan tages stilling til, om basissatsen for økologiske arealtilskud skal justeres, siger Hans Erik Jørgensen.

Økologisk Landsforening om trepartsaftale: For meget fokus på teknologi

Se også:

Økologisk Landsforening om trepartsaftale: For meget fokus på teknologi

Aftalen lægger desuden op til, at der vil være særlig fokus på at prioritere udvikling og implementering af konkrete løsninger til netop den økolgoiske produktion.

- Det glæder mig, at såvel græsningsdage, afsætning til bioforgasning og naturlige nitrifikationshæmmere nu står på listen over virkemidler, der enten er klar til brug eller skal fremmes i et kommende grønt forsknings- og innovationsudspil. Alt sammen noget vi har arbejdet for, siger den fynske formand, der selv producerer økologiske grise og fortsætter:

- Det er også lykkedes at få med i aftalen, at der skal arbejdes for, at man kan beregne sit afgiftsgrundlag via et bedriftsregnskabsværktøj som for eksempel ESGreenTool. Det betyder bare så meget for os økologer, at vi kan få lov at regne på lige præcis det, vi gør på vores bedrifter, da det ofte slet ikke passer med de standardtal, man har i tabellerne. Og så sidst, men ikke mindst glæder det mig, at man også vil sætte yderligere fokus på potentialet for oplagring af kulstof i jorden.