Lyt til artiklen:

10 milliarder til pyrolyse, men investeringer er nødvendige nu

00:00
Hastighed: ???x
01:59

I den nye trepartsaftale er der lavet en tilskudsordning på godt 10 milliarder kroner frem mod 2045 til lagring af biokul produceret ved pyrolyse.

Det er noget, der vækker glæde hos Pyrolyse Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den danske pyrolysebranche er parat til at levere de reduktioner for Danmark, der skal til. Teknologien er klar og skalerbar og med både stabile rammevilkår og et udbud fra 2027, så kan vi reducere mange millioner ton frem mod 2035 og endnu flere frem mod 2045. Det er en stor tillid, der vises vores branche, og den skal vi leve op til, siger Martin Lünell, der er bestyrelsesformand i Pyrolyse Danmark i en pressemeddelelse.

Novo Nordisk skal hjælpe med at gøre den grønne trepart til virkelighed

Se også:

Novo Nordisk skal hjælpe med at gøre den grønne trepart til virkelighed

Han påpeger, at der med den grønne trepart er anvist både finansiering og en strategi, der skal fjerne de barrierer, der er for branchen i Danmark i dag. Den grønne trepart sigter mod, at biokul skal fange og lagre 0,3 millioner ton CO2 i 2030. Det ser branchen frem til at imødekomme.

Dog mener Pyrolyse Danmark, at man risikerer at tabe branchen på gulvet, hvis der ikke investeres i sektoren i de kommende år inden rammevilkårene er på plads.

- Siden landbrugsaftalen i 2021 har man investeret i forskning, opskalering og forretningsmodeller. Nu er vi flyveklar, men må alligevel vente til 2027 med at brede vingerne helt ud ved et udbud. Det er derfor positivt, at politikerne også vil se på, hvad der skal i den mellemliggende periode, hvor miljø- og andre regulatoriske spørgsmål afklares, siger Morten Heick, der er næstformand i Pyrolyse Danmark.