Lyt til artiklen:

PowerGear-Lite: Amazone Cobra 6000 - 2TX

00:00
Hastighed: ???x
10:50

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse er det vi ser mere af, og mange forskellige løsninger er at finde. Også hos Amazone har de et bud på, hvad en harve skal kunne.

Det er den nye Cobra 6000 - 2TX i en seks-meter model, vi har i test. Den giver mulighed for at bruge den som en almindelig harve, man kan også bruge den i efterafgrøder, som ren ukrudtsbekæmpelse eller forud for såning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er faktisk bare et spørgsmål om, hvordan du bygger den op og anvender den, for den har mange formål, og den er lidt god til alle formål.

rich-media-2
Trækdyret, en JCB 4220 Icon, var kommet godt på arbejde med sine 235 hk foran den seks meter brede Cobra. Balancen mellem dem var god, men en mindre traktor ville jeg ikke sætte foran harven. Foto: Jørgen Ahler

Ved første øjekast er den stor og lang, for der er mange elementer i den. Jeg kan sige uden tvivl, at den laver et flot stykke arbejde i disse majsstubbe med meget fladt terræn, hvor jeg kan se, at den arbejder i den øverste del af jorden.

Amazone angiver en arbejdsdybde på 4-13 centimeter, og her kører vi i majsstubbe og prøver at ligge lige i toppen for bare at knuse majsstubbene på 4-5 centimeter. Den store opbygning på Cobra rammer måske lidt her, da den er lang. Det giver klart de bedste betingelser for perfekt jordarbejde og meget gennemgang til planterester, hvilket tydeligt kan ses.

Bevægeligheden er det, der rammer den lidt. På de flade stykker, jeg arbejdede på, gik det jo rigtig godt med at holde dybden korrekt, da der er så mange dybdehjul, som sidder de helt korrekte steder til at styre.

Men i terræn med meget kraftig variation, her snakker vi det mest bakkede og kuperet jord, vi har, at jeg er i tvivl, om den kan holde dybden hele tiden, når den er så lang, for der er ikke meget, der kan give sig. Jo, den giver sig da i rammen til en vis grad. Kunne kun opleve, at når man kørte over de dybe kørespor var det ikke harven, der gik ned i niveau for at køre der i sidefløjene, selvom begge bærehjul hang oppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg havde også en følelse af stivhed i dens opbygning, som er godt til at kunne holde en dybde, men det var svært, når jeg kun havde dybe spor i marken at gå efter. Derfor kan jeg sige, den gjorde det godt og kunne give sig godt efter bærehjulene de cm, det giver. Men det må andre af jer læsere teste for at se, om det er berettiget at meget terræn er svært for den eller ej. Under testen gik det i hvert fald godt på det flade jord med dybden.

rich-media-5
Trækket kan fås fast, men man bør vælge den med hydraulisk vægtoverføring. Det styres nemt, ligesom så mange andre harver på markedet, ved at trykket overføres fra harven til traktorens baghjul. Det giver en stor fordel for denne mindre traktor ved at få bedre greb i jorden. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-6
Noget nyt at se fra Amazone er en knivvalse. Den er opdelt i sektioner, og inden for hver sektion er knivene yderligere opdelt for at kunne ramme mest muligt, når det er det første, der bliver ramt. Foto: Esben Henneberg.

Nyt med knivvalser

Knivvalsen er helt ny og nyt for Amazone, og det giver gode muligheder, som det vi er ude i her, nemlig majsstubbe, raps, korn, eller efterafgrøder, som jeg ser denne harve være god til. Majsene fik de her spræng/flækninger, som gør, at nedbrydningsprocessen går hurtigere. Det kunne være spændende at se, hvad en dobbelt knivvalse kan gøre fremfor kun den enkelte, ja Amazone siger mere slid, dyre maskine og tungere maskine, men nogle har mere succes med dobbelt knivvalse i sin enkle form. Den enkle knivvalse gør et fint stykke arbejde, og jeg kan godt lide, at man hydraulisk kan tage den fra jorden, hvis man ikke vil køre med den.

Der er god opdeling af valserne - større skal de ikke være for at kunne følge terrænet.

V-formede skær giver et lige træk igennem, og de er også vendbare, hvilket gør, at de holder længe inden udskiftning. Der er også mulighed for at få crossboard på, hvis man skal i meget plovjord med en smaltand eksempelvis.

rich-media-7
Udjævnerne foran pakkerne er gode til at jævne ud, men en disc-sektion ville måske være et godt valg til, hvis man ikke brugte den så meget til ukrudtsbekæmpelse, da de kunne give et fint snit mere. Dog udjævner discene ikke så meget. De her udjævnere efterlader helt sikkert en jævn overflade. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-8
Amazones ECO-Bladfjedertænder kan fås med gåsefødder, som her, eller smaltand. De vibrerer rigtig meget, og kan holde sig godt rene nede i jorden. De giver også en fuldgennemskæring. Foto: Esben Henneberg.

Store tænder

Tænderne er Amazones ECO-bladfjedertænder, der vibrerer rigtig meget. Man får næsten ikke hold på dem igen, og det skal de også ifølge Amazone, for det gør, at de skærer bedre igennem og holder sig rene hele tiden. Dette er især vigtigt, hvis man skal behandle kvikgræs eller andet, der kan hænge fast i skæret/fjedrene, så de kan rystes af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at man får et mere præcist snit i jorden, men de er også meget bevægelige, når de presses ned i jorden, synes jeg. Det gør, at de kan afvige, hvis der kommer sten, og dem mødte jeg nogle af, hvilket man godt kunne se ske.

rich-media-10
Der sidder seks store dybdehjul, hvilket er en stor fordel for at kunne holde dybden. Alt er hydraulisk styret, og skalaen er nem at følge med i fra traktoren. Foto: Esben Henneberg.

Dybdeføring

For at opretholde den optimale arbejdsdybde er der monteret seks store hjul, som styrer dybden sammen med liften og pakvalsen.

Dybdeføringen sker med hjulene, samt pakvalserne, som er placeret sammen med udjævnerne i et parallelogram, der strækker sig fra de forreste bærehjul helt til pakvalserne. Dette sikrer en præcis justering af dybden ved hjælp af hydraulikken.

Denne konfiguration betyder også, at udjævnerne ikke behøver at blive justeret individuelt, selv når dybden ændres løbende. Dette er praktisk, da det kan være svært at se bagenden af harven fra traktoren. Det kunne dog være en god mulighed at tilføje diske efter tænderne til at udføre det sidste snit, selvom udjævnerne gør et godt arbejde.

Udover en pakvalse er der også mulighed for at tilføje strigler, hvilket vil være ideelt efter en raps-høst eller til fin fordeling ved ukrudtsbekæmpelse som kvikgræs med smaltænder monteret. Det er også muligt at køre uden noget bagpå i meget vådt vejr, hvilket kan være nyttigt om foråret eller efteråret, hvor pakning af jorden ikke er nødvendig. I så fald kan dybdestyringen justeres til at fokusere på transporthjulene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På testharven er der monteret dobbelte U-valser, som pakker jorden effektivt og egner sig godt til forberedelse af såbede, især hvis man har både en pakvalse og en strigle til rådighed og kan skifte mellem dem i løbet af sæsonen.

rich-media-12
Der sidder clips i fronten til at tage vægtoverføringen, men også her ved transporthjulene, de her er kun til når man ikke har pakker bagpå til at styre dybden. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-13
Pakvalsen er her en dobbelt jord til jord valse, der passer godt til de mere lette danske jorde, ellers er der et hav af andre valser at vælge i mellem. Foto: Esben Henneberg.

Konklusion

Den udfører et fantastisk stykke arbejde, og det skyldes primært dens lange design, det er der ingen tvivl om. Men det er også vigtigt at bemærke, at den er stor og kan være udfordrende at manøvrere rundt med. Selvom den kan drejes og manøvreres godt, er der en betydelig afstand fra traktoren til bagenden af harven, som man skal være opmærksom på.

Dette giver dog den fordel, at det ville være interessant at afprøve den i omgivelser med meget plantemateriale eller efterafgrøder. Her tror jeg, man ville kunne mærke forskellen fra kortere harver, på grund af dens store kapacitet og mindre risiko for at slæbe plantemateriale med.

Det er en allround harve, fordi den kan håndtere mange forskellige opgaver, hvilket betyder, at mange måske kan nøjes med en sådan harve. Hvis man for eksempel allerede har en striptill såmaskine, kan man sagtens bruge en harve som denne til at udføre forarbejdet, samt som et effektivt ukrudtsredskab.

Desuden kan den også bruges som ukrudtsharve, enten med gåsefødder for at lave en fuld gennemskæring over hele bredden, eller med smaltænder til at fjerne mere groft ukrudt, eller lavet et såbed i foråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulighederne er mange, men jeg mener, at man bør prøve den af for at se, om den kan opretholde den ønskede arbejdsdybde, det er bare i min optik, at når vi arbejder så øverligt og har med så stort et redskab kan det ikke passe, man kan få den til at køre lige i toppen, det skriver Amazone heldigvis heller ikke.

Andre mærker kan muligvis arbejde i en dybde på 1-2 centimeter, hvilket er meget overfladisk, om de holder dybden afgøre jordens beskaffenhed, sjældent er det lige til at køre så øverligt i de 0-3 cm.

Derfor siger Amazone, at de kan køre i 4 cm som minimum, for der vil de "fleste" opgaver kunne lade sig gøre med en ordentlig fuldgennemskæring, jeg kunne dog sagtens skyde den længere op i arbejdsdybde, men det var ved de 4 cm, at den blev i jorden skæret og jeg kunne se et ordentligt arbejde på det flade terræn.

Den leverer en effektiv bearbejdningsflade, som er ideel til at så direkte efter for eksempel majs, eller få lavet det falske såbed, samt få revet den godt og tæt groet kvikgræs op til overfladen.

rich-media-15
Noget, jeg gerne ville have testet af i for eksempel efter raps, var de her halmstrigler i to sektioner, som man kan montere i stedet for pakvalserne. Det kan være en god ekstra ting at have, så harven kan udnyttes helt, når de kan skiftes ud, pakvalsen og halmstriglen. Foto: Esben Henneberg.

Farten er også god med harven, og det er i hvert fald muligt at få fart på. At slæbe afsted med 11-12 kilometer i timen med 235 hestekræfter i 4-6 centimeter var muligt i det lidt våde jord, jeg kørte i, men faktisk kan den køres op til 16 kilometer i timen, hvilket gør en forskel i kapaciteten, men så skal der flere hypper foran selv i 4-5 cm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kræves også en del hestekræfter, må man sige. Den ser også stærkt bygget ud i samlinger og så videre og mærkes tung. Den fås i både 6- og 7-meters modeller, og denne 6-meter model havde jeg 235 hestekræfter foran, hvilket var tilstrækkeligt ved arbejdsdybder fra 4 til 8 centimeter, men det var også på de sunde træk det kunne lade sig gøre at komme over 10-12 km/t.

Går man dybere ned eller vil have mere fart end de 10-12 km/t, begynder det at blive en udfordring med kapaciteten og trækkraften. Derfor er en traktor på 250-400 hestekræfter ideel til 6-metermodellen siger Amazone, og jeg tænker, at en traktor med omkring 300 hestekræfter vil være passende til sådan en harve hvis man skal være sikker på at hive den afsted i "alle" forhold.

Ellers vil 250-300 hk være tilstrækkeligt uden at gøre det for vildt, det, man sætter foran.

rich-media-17
PowerGear takker for lån af Amazone Cobra til PowerGear Lite af Brøns Group. Foto: Jørgen Ahler

Importørkommentar: Af Amazones sælger Anders Clemmensen fra Brøns Group.

Med PowerGears test af AMAZONE Cobra harven hersker der ingen tvivl om, at der her er tale om et præcisionsredskab.

En harve, der med sin dybde, tillader gennemstrømning af større materiale mængder, hvor dette er tilfældet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Harvens store fleksibilitet giver den flere anvendelsesmuligheder lige fra hele øverlige jordbearbejdning og ned til ca. 15 cm.

Med knivringsvalsen forrest til stængelbrydning, hvad enten der er en efterafgrøde eller lange raps- & majsstubbe, sikres korrekt stængelbrud for en hurtigere og naturlig materiale omsætning, eller CrushBoard lamel foran harvetænder til knoldknusning og jordkomprimering.

Det er samtidig et bevist valg fra Amazone, at er der bag harvetænderne ikke er roterende disc, som tandsporsudjævner. Ved roterende disc vil eksempelvis rødderne på senegræs deles yderlig, for dermed at formere sig.

Til Cobra 6 & 7 mtr. harverne er det ligeledes muligt at tilvælge GreenDrill 501 for udsåning af efterafgrøder. Med den øverlige og ensartede harvedybde, takket været hjulene placering, vil den løse jord sikre god fremspiring ved udløb foran pakvalsen.

AMAZONE Cobra 6000-2TX & 7000-2TX - den mest fleksible fjedertandsharve som grov såbedsharve over til stubharvning med enten gåsfodsskær for fuld gennemskæring eller 50 mm spids.