Lyt til artiklen:

Konkurrencepløjning sætter fælles standarder for dommere

00:00
Hastighed: ???x
03:04

På landsplan findes der ca. 60 dommere, der hvert år er med til at sikre sporten og sende de rigtige pløjere på podier og videre mod henholdsvis EM og VM.

Idémanden bag kurset var Mogens Sommer Jensen fra Randers, som selv har pløjet, siden han var 13 år. Siden 2017 har han, som dommerleder brugt sin erfaring til at bedømme entusiastiske pløjere, når de konkurrerer om de mest lige furer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nogle rigtig dygtige pløjere, som bruger utrolig lang tid på at gøre sig dygtige. Så skylder vi dem også, at give en god bedømmelse, siger Morgens Sommer Jensen og fortsætter:

- Som dommere er vi kun ude og bedømme en til to gange om året, og derfor har vi valgt, at et kursus kan være med til at sætte et fælles højere niveau for, hvordan vi bedømmer pløjerne.

Selvom der findes flere end 100 konkurrencepløjere på landsplan, som lægger flere end 100 timer i træningen, er sporten ikke en, de fleste kender til. Faktisk kigger pløjere og dommere fra tid til anden ind i, om konkurrencen overhovedet kan bestå, når de nuværende generationer stopper, men for nu er der håb for sportens eksistens. Og det netop afholdt dommerkursus bekræfter også overfor pløjeverdenen, at der fortsat er interesse i at konkurrere om at indstille ploven helt rigtigt.

- Når vi har 35 folk, som tager fri fra arbejde for at deltage i kurset, og vi også ser unge mennesker, som er med for at blive dygtige dommere, så beviser det også, at der fortsat er en interesse for sporten, siger Mogens Sommer Jensen.

- Det at vende jorden godt, det går aldrig af mode. Ploven er noget af det sværeste at indstille, så kan du det, er du rigtig godt på vej. At gøre sig dygtig, er også et kvalitetsstempel, som respekteres både i erhvervet og uden for, fortæller Mogens Sommer Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark er med blandt de bedste

Mens konkurrencepløjning i Danmark er ukendt for de fleste, findes der ude i verden et langt større publikum. Ved verdensmesterskaberne, som afholdes over alt i verden -fra Irland til Kenya - samles der op til flere tusinde tilskuere, som er interesseret i at se, hvem der kan indstille ploven bedst.

Trods publikumsantallet i Danmark maks trækker et par tusinder til Danmarksmesterskabet, kan Danmark bryste sig af intet mindre end flere verdensmestre. Ved sidste års VM i Letland indtog danskeren Martin Lindberg Velling øverste podieplads i stubjord og kom hjem med en samlet 2. plads ved verdensmesterskaberne.

Derfor mener Mogens Sommer Jensen også, at det er vigtigt, at sporten bliver ved med at holde de høje standarder ved bl.a. at uddanne dommerne i endnu højere grad end tidligere. Dommerkurset anses som en stor succes, hvor 35 deltagere deltog, og arrangørgruppen regner med at fortsætte kurset, som en fast del af konkurrecepløjning.