Lyt til artiklen:

Debat: Markager svarer Knud Jeppesen

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Knud Jeppesen lange indlæg, som indeholder en meget direkte kritik af min person, er så usammenhængende i sit indhold, at det er umuligt at komme med et fornuftigt svar inden for rammerne i Maskinbladet. Men her er nogle få punkter til overvejelse, for de læsere som ønsker at reflekterer over Knud Jeppesens synspunkter.

Knud Jeppesen har en række citater af mine udtalelser omkring udledninger af næringsstoffer fra spildevand. Udtalelser, hvor jeg er kritisk over for nogle renseanlægs drift, og hvor jeg opfordrer til at man strammer kravene til udledningskoncentrationer af næringsstoffer i spildevand. Det viser jo netop, at jeg også er kritisk over for udledninger af næringsstoffer fra spildevand, når det er relevant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Debat: Skal landbrug lukkes ned på grund af utroværdig forskning?

Se også:

Debat: Skal landbrug lukkes ned på grund af utroværdig forskning?

Angående fordelingen af udledninger på kilder, så er nedenstående tabel fra Miljøstyrelsen. Jeg har intet med de opgørelser at gøre, man anser dem for valide. Der er ingen faglig begrundelse for at tro, at de er forkerte. Samlet bidrager spildevand i forskellige former med 4,8 + 1,3 + 0,7 procent, i alt 6,8 procent. Landbruget med 69,1 procent, eller 10 gange mere end alle former for spildevand. Det synes jeg taler for sig selv.

rich-media-4
.

Aarhus Universitets og en rækker andre forskningsinstitutioners beregninger af kvælstofs betydning for havmiljøets tilstand har været genstand for international evaluering tre gange i 2002, 2017 og 2023. Alle tre gange er den danske forskning fundet i orden og i top globalt set. Formanden, den hollandske professor Peter Hermann, har endda understreget på Plantekongressen, at dansk landbrug bør anerkende sit ansvar for havmiljøets tilstand og stoppe mistænkeliggørelsen af den forskning der ligger bag vandområdeplanerne og de forskere, som har udført forskningen. Her er jeg en af dem.

På den baggrund må det anses for umuligt at have en meningsfuld dialog med Knud Jeppesen, som lever i et parallelsamfund uden forbindelse til virkeligheden.

Med venlig hilsen,

Stiig Markager, Professor ved Aarhus Universitet i marine økologi og biogeokemi.