Lyt til artiklen:

Dyrenes Beskyttelse: 25.000 døde pattegrise viser et avlssvigt

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Dødeligheden blandt pattegrise er fortsat på et alt for højt niveau, mener Dyrenes Beskyttelse.

Nye tal fra Seges Innovation viser, at dødeligheden i 2023 var på 22,4 procent for pattegrise. Et fald på 0,9 procentpoint i forhold til året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapport: Overlevelsesrate og produktivitet stiger

Se også:

Rapport: Overlevelsesrate og produktivitet stiger

Ifølge beregninger fra Dyrenes Beskyttelse svarer det til 25.115 pattegrise om dagen, og det kalder organisationen for et svigt af pattegrisene.

- Tallene er fortsat meget foruroligende. Selvom vi ser et minimalt fald i dødeligheden blandt pattegrise i forhold til året før, viser rapporten, at der stadig er et enormt problem i det danske industrilandbrug, hvor avlen efter store kuld af pattegrise er gået over gevind. Grisene er blevet svigtet i årtier, og der er brug for langt større ændringer i avlen, siger direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis i en pressemeddelelse.

Dyrenes Beskyttelse peger på, at søer i konventionelt landbrug er avlet til at få kuld på flere end 20 grise ad gangen. Noget, som ifølge dem har den konsekvens, at grisene allerede i fostertilstanden mangler næring og derfor bliver svagtfødte.

Hertil kommer, at søerne ikke har patter til alle pattegrisene. Sulten gør de nyfødte grise svagere og øger risikoen for, at de ikke skriger eller flytter sig, hvis soen lægger sig på dem, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Avl efter antal patter

Se også:

Avl efter antal patter

Pattegrisene risikerer derfor at blive klemt ihjel af hende. I et forsøg på at undgå dette, benytter man farebøjler i tiden før, under og efter faringen. Men ifølge Britta Riis er det et overgreb på soen og løser ikke problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når der netop er så mange unger på så lidt plads, og soen stort set ikke kan bevæge sig, så risikerer hun alligevel at lægge sig på sine unger. Og når hun først har lagt sig, gør stålbøjlen det svært for hende at flytte sig igen, siger Britta Riis, som mener, at fikseringen fratager soen muligheden for at leve efter sin naturlige adfærd og sine instinkter.

Derfor mener hun, at avlsarbejdet bør stoppes.

- Når vi igen i år ser et så højt antal døde pattegrise, så er der ingen tvivl om, at der er akut behov for at ændre levevilkårene i de danske grisestalde. Både soen og pattegrisene har tabt, når man vælger at avle så ekstremt på hende og lader millioner af pattegrise blive født på et bart betongulv hos en jernfikseret mor, siger hun

Oana giver de svageste grise en bedre start med råmælk

Se også:

Oana giver de svageste grise en bedre start med råmælk