Lyt til artiklen:

Et år med US på Bornholm: Stort set alt kan spredes

00:00
Hastighed: ???x
05:07

- Det, vi er blevet mest overraskede over, er nok, at selv de rigtig våde og klistrede materialer som eksempelvis vådt kalk, der kan være svært at køre ud, kan sprederen godt æde, siger Johnny Stouv, ejer af Engegårds Maskinstation og fortsætter:

- Der er dog stadig begrænsninger, for kalken kan sætte sig under bundkæden i vognen. Men det er stadig den bedste vogn ud af dem, vi har prøvet til det. Ellers er det nok slam og møg, som vi helst vil putte i sprederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Engegårds Maskinstation dækker det meste af Bornholm, og for dem er spredning af møg og slam deres største beskæftigelser. På Bornholm er der en tilbagegang med det faste møg, men det bruges stadig i større stil end i resten af landet.

- Vi måtte ud og finde noget andet, som vi også i fremtiden kunne bruge, og som var godt til de mere findelte materialer. Det skuffer US-sprederen fra Samson ikke med, forklarer ejeren.

rich-media-2
Spredebilledet er i følge folkene på maskinstationen lige i skabet, og der er generelt tale om en solid vogn. Foto: Esben Henneberg

Perfekt spredebillede

- Jeg vil lægge mest vægt på spredebilledet. Jeg har ikke set eller kørt med noget, der har spredt så jævnt og pænt. Det er klart det, jeg kan se med alt, vi har puttet i den, at det er mere end bare tilfredsstillende, hvad den præsterer, når man kører fra markerne. Og det var jo det, vi søgte efter; at få noget, der var til at køre med og spredte korrekt selv i små mængder, siger Johnny Stouv.

Engegårds Maskinstation fik også US-sprederne for at være klar på alt, hvad der hedder tildeling efter markkort i fremtiden. De har endnu ikke kørt med det, for kunderne har ikke efterspurgt tildeling efter markkort endnu. Derfor ved de endnu ikke, hvor godt det fungerer, men de er klar.

- Der er jo kommet en ny model med to andre valser. Vi synes nu selv, at den med tre valser fordeler og findeler godt, og den med tre valser passer os nok også bedst. Men vi håber, at den nye model er bygget kraftigere, og det lyder det til at den er, for det er nok det, denne 'gamle' model mangler, nemlig at være kraftigere i valserne, mener Johnny Stouv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos hele maskinstationen synes man, at det er fedt med vejecellerne. Det bruges meget, fordi der kommer en mere præcis dosering. Man kan indstille ton pr. hektar, og så ved den, hvad den vejer hver gang, og det kører de efter på maskinstationen. Det passer næsten til fulde hver gang, når de spreder ud, og det er en lettelse for chaufførerne at vide, at det passer, når de kører ud.

Det er nemlig US227 'Dynamic' modellen, der gør det muligt for Engegårds Maskinstation at kontrollere doseringen under kørsel. Systemet vejer konstant materialet i sprederen og justerer løbende hastighed på bundkæden, spadevæggen og kigger på fremkørselshastigheden, baseret på vægten og de indstillede værdier i terminalen, hvilket skal ramme en bedre og præcis spredning, og det ses, lyder det fra Johnny Stouv.

- Selv med anderledes eller skiftende materiale i sprederen ser det helt perfekt ud, og så har vi jo de afsluttende data på, hvad der er blevet spredt ud, siger han.

rich-media-4
Et godt team hos maskinstationen er Volvo L90'eren og de to sæt US227. Her er de i gang med husdyrgødning. Foto: Esben Henneberg.

Ligger i de helt små problemer

Der er opstået nogle små problemer med den ene US spreder på det seneste, men Samson er klar til at prøve at løse det. Det er en af vejecellerne, som driller lidt. Hvad der er galt vides ikke, men det er ikke i vejen for, at vognen kan køre alligevel.

- Det faste møg er desværre på tilbagegang. Det mærker vi også, men nok ikke så hurtigt som andre steder. Det fylder stadig mest for os, men som landbruget udvikler sig, og biogasanlæg bliver mere udbredte, ser vi allerede mindre fast gødning end før. For få år siden spredte vi meget mere fast møg, men fast møg er stadig størst i vores bog, og ellers kommer slammet godt ind, siger Johnny Stouv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver US-sprederen som en solid universalspreder, og vil ikke have andre, for han mener, det er det bedste, han kan få. Der er dog kommet meget elektronik i sprederen, hvilket betyder mange ledninger, der ifølge Johnny sidder overalt under spredekassen - noget, han i starten troede ville blive et problem med skidt og vand, der kommer op under vognen, når den er i arbejde eller bliver vasket.

- Det kan jo ske med alle de ledninger, at der opstår problemer, men heldigvis ikke noget problematisk endnu. Jeg er jo også lidt gammeldags når det kommer til alt det elektronik, selvom det er smart, siger han.

rich-media-6
Holdet er afsted med begge spredere, og det passer harmonisk med den store kapacitet, for gummigeden og de to spredere når meget på en dag, når alt ligger godt til rette for dem. Foto: Esben Henneberg.

Er der noget I ikke har kunne køre i med den?

- Nej det har der ikke været. Der er altid noget, man kan komme i, som man som chauffør skal være mere opmærksom på, når det hele kører på automatik ved udspredning. Det er det våde kalk, vi har i nogle gange, der kan volde problemer, men ellers er det bare fremad, siger Johnny Stouv, der er glad for den spreder han har valgt...

rich-media-7
Engegårds Maskinstation ligger nær Aakirkeby på Bornholm. De har ikke mange kunder, men de er stor i størrelse og det er nok til at drive en stor og velfungerende maskinstation på Bornholm. Foto: Esben Henneberg.