Lyt til artiklen:

Omsætning stiger med 300 millioner kroner hos kartoffelvirksomhed

00:00
Hastighed: ???x
02:55

AKD's to produktionsanlæg i Brande og Toftlund har det seneste år forarbejdet omtrent samme mængde kartofler som sidste år; nemlig cirka 8,3 millioner tdr. Selv om der ikke er kommet flere kartofler igennem fabrikkerne, så stiger omsætningen alligevel.

- Sidste år rundede vi for første gang milliarden med 1,057 milliarder kroner i omsætning. I år er det lykkedes os at nå 1,380 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på cirka 30 procent, siger bestyrelsesformand Viggo Conradsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnskabet blev fremlagt på AKDs generalforsamling den 19. juni.

rich-media-2
Formand for AKD Viggo Conradsen fremlagde regnskabet på årets generalforsamling. Pressefoto

-I bestyrelsen betegner vi årets resultat som tilfredsstillende, og det har da også betydet, at andelshaverne har opnået en fornuftigt afregning for kartoflerne i regnskabsåret 2023/2024.

Gunstig pris

Årets gode resultater er ikke opnået uden hård kamp fra avlerne og fabrikkerne.

- Et koldt og sent forår, en tør juni og derefter rekordstore mængder regn indtil frosten satte ind i midten af november skabte store udfordringer. Desværre fik vi ikke alle kartofler op på grund af frosten, siger Viggo Conradsen.

Når det økonomiske resultat alligevel blev acceptabelt, skyldes det blandt andet, at afsætningen og prisen på AKD's produkter har været så gunstig, at det delvist har kompenseret for udfordringerne i avlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Der var i alt 240 deltagere til AKD's ordinære generalforsamling Helle Hallen i Årre. Pressefoto

Ifølge bestyrelsesformanden indikationer det, at den positive markedsudvikling måske vil fortsætte, og derfor indgår en eventuel udvidelse af den fremtidige produktion også i AKD's overvejelser.

- Avlernes omkostningerne ved at dyrke kartoflerne, og fabrikkernes omkostninger ved at fremstille innovative produkter til det globale fødevaremarked, går kun en vej, og det er opad. Derfor er det nødvendigt, at vi griber alle muligheder for at fastholde konkurrencekraften både i landbruget og på kartoffelmelsfabrikkerne. Det gælder selvfølgelig også gevinsten ved en mulig vækst i produktionen, hvis der er plads i markedet, fortsatte han.

Rift om kartoffelstivelse: KMC har svært ved at følge med efterspørgslen

Se også:

Rift om kartoffelstivelse: KMC har svært ved at følge med efterspørgslen

Klimaaftrykket skal ned

AKD har har i det forløbne år investeret i en udbygning af produktionskapaciteten på forædlede stivelser, og der er også investeret massivt i den grønne omstilling, og flere investeringer er på vej.

- Vi arbejder målrettet på at nedsætte AKD's klimaaftryk. Det foregår ikke kun som optimeringer og besparelser på energiforbruget, men også som direkte investeringer i produktion af grøn energi. Vi arbejder på at etablere flere forskellige projekter med fokus på vind- og solenergi, men de nye tiltag vil sandsynligvis ikke kunne være klar før om nogle år.

AKD har netop købt en eksisterende vindmølle for at komme i gang med den grønne energiproduktion og bidrage til værdiskabelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter generalforsamlingen er Viggo Conradsen genvalgt som bestyrelsesformand.