Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsen hæver nu trusselsniveauet for afrikansk svinepest

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Tidligere på ugen blev der i den tyske delstat Hessen fundet afrikansk svinepest i et vildsvin. Og da mange danskere enten ferierer i området eller passerer igennem delstaten på deres ferietur sydpå, hæver Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet for afrikansk svinepest fra meget lavt til lavt.

Sidste år oplevede EU tæt ved 2.000 udbrud blandt tamsvin i tilsammen 14 medlemslande. Samtidig steg antallet af smittede vildsvin i naturen med 10 procent fra 2022 til 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Smittetrykket i udlandet og senest den udvikling, vi netop har set i Hessen, betyder, at danske turister risikerer at tage afrikansk svinepest med hjem fra deres ferie udlandet. Det er særligt personer, der færdes i naturen i de inficerede områder - eksempelvis jægere, mountainbikere, vandrere og andre. Smitte kan være på jagtudstyr, mountainbikes eller sko og støvler, hvis de besøger områder med afrikansk svinepest, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie, der også er dyrlæge i en pressemeddelelse.

ASF-smittet vildsvin fundet 350 kilometer syd for grænsen

Se også:

ASF-smittet vildsvin fundet 350 kilometer syd for grænsen

Hun påpeger, at afrikansk svinepest ikke smitter mennesker, men hvis sygdommen spredes til grisebesætninger i Danmark, vil det gå hårdt ud over dyrevelfærden.

- Samtidig vil smitten ramme eksport for milliarder, da de fleste lande uden for EU sænker grænsebommen for danske delikatesser lavet på gris, forklarer Mette Kirkeskov Sie.

Rengør støvler og tage ikke pølser med hjem

Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen nu alle, der færdes i naturen, til at rengøre deres støvler og andet udstyr grundigt, inden de returnerer til Danmark.

Fødevarestyrelsen opfordrer danskere til ikke at tage eksempelvis tyske pølser eller italienske skinker med hjem fra ferie, også selvom det ikke er forbudt. Det skyldes, at virus fra afrikansk svinepest kan gemme sig i fødevarerne og derfra ende i danske grisestalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ASF har ramt en slagtegrisebesætning i det nordøstlige Tyskland

Se også:

ASF har ramt en slagtegrisebesætning i det nordøstlige Tyskland

Henover sommeren kommer regler for import af animalske fødevarer på storskærme i flere danske lufthavne. Fødevarestyrelsen er også på de sociale medier med råd og regler til alle, der risikerer at tage sygdommen med tilbage til Danmark.

Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Sverige, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger.