Lyt til artiklen:

Opdag potentialet i roer som foder til malkekvæg året rundt

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Siden 2021 har forskere fra AU Viborg i samarbejde med en række projektpartnere undersøgt nye metoder til igen at bruge roer til kvægfoder. Roen har stort potentiale, blandt andet på grund af det høje udbytte.

Tilbage i tiden var roen udbredt foderafgrøde til køer i vinterhalvåret, men fordi den var svær at håndtere, vandt andre afgrøder som majs terræn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men majs er følsom overfor klimaforandringer, og derfor har en række forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved AU Viborg siden 2021 undersøgt, om man ved hjælp af ensilering kan give roen et comeback som foder til malkekvæg.

Roeoptagningen har drillet på Elmegården

Se også:

Roeoptagningen har drillet på Elmegården

De foreløbige resultater er lovende, forklarer Mogens Larsen, der er seniorforsker med speciale i kvægernæring ved AU Viborg. Resultaterne bliver præsenteret til Roens Dag den 23. oktober.

En af de faktorer, der gør roen til et godt fodermiddel, er plantens lange vækstsæson. Det betyder, at roen er mindre overfølsom overfor ekstremt vejr.

- Hvis der er en periode i løbet af sommeren, hvor det er for vådt eller tørt, har roen et par måneder i efteråret, hvor den kan indhente det tabte, fordi den vokser, indtil frosten sætter ind, forklarer Mogens Larsen.

Foderroens korte vej

Se også:

Foderroens korte vej

Det er modsat majs, hvor en dårlig sommer potentielt kan ødelægge høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Roen er god til at tilpasse sig, og kan gå lidt i dvale, hvis vækstforholdene ikke er gode i en periode. Det er en mere taknemmelig og stabil afgrøde, siger han.

Højt udbytte

Desuden viser undersøgelser, at roer har et noget større udbytte end andre foderafgrøder, forklarer forskeren.

- Det gør den jo også til en god klimaafgrøde, fordi vi skal bruge mindre plads til at dyrke den, siger Mogens Larsen.

En af grundene til, at man er gået væk fra roer som foder er, at håndteringen har været et stort arbejde, men det udvikler projektet Unbeetable en løsning på.

Kompromisernes forår giver store variationer på markniveau

Se også:

Kompromisernes forår giver store variationer på markniveau

Når roerne ensileres, koncentreres det arbejde på en eller to dage efter høst, og så kan landmanden fodre med roeensilagen uden at have den ekstra daglige håndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med Unbeetable er at videreudvikle og demonstrere en teknologi til at ensilere roer, så de kan bruges til kvægfoder hele året.