Lyt til artiklen:

Spiras-formand: Proces med lavbundsjorde går for langsomt

00:00
Hastighed: ???x
02:57

- Mange landmænd står klar med projekter med udtagning af lavbundsjorde, men selve processen er alt for langsommelig.

Sådan lyder kritikken fra Henrik Jessen, der er formand for Spiras i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et eksempel, som har fået et langstrakt forløb, handler om projektet ved Nipså beliggende i Tønder, Haderslev og Aabenraa Kommuner. Projektet begyndte med et lodsejermøde møde tilbage i december 2021, hvorefter der blev sat gang i tekniske undersøgelser, der blev udarbejdet skitseforslag, og det hele skulle ende med en forundersøgelse.

VKST: Vi skal bruge vores landbrugsjord klogt

Se også:

VKST: Vi skal bruge vores landbrugsjord klogt

- Men selvom forundersøgelsen skulle vise, at det er muligt at gennemføre, er der stadig lang vej endnu, for processen omhandler også, at der skal søges midler, hvorefter der laves jordfordeling. Altså en proces på flere år endnu. Det er alt for langstrakt og besværlig en proces, for netop udtagning af lavbundsjorde er et vigtigt tiltag, når det gælder CO2-reduktion, siger Henrik Jessen.

Lavbundsjorde står for halvdelen af landbrugets samlede CO2-udledning. Det er ambitionen fra regeringen og også fra landbruget selv, at der skal udtages 100.000 hektar lavbundsjord inden 2030. Der er nu cirka 56.000 hektar undervejs i processen.

Mere enkelt og effektivt

Nogle politikere taler højt om et meget lavere tal og kritiserer landbruget for ikke at levere, fordi de kun medregner de færdige projekter. Det er meget urimeligt at fremstille det sådan, mener formanden.

Han konstaterer desuden, at der forventes en effekt på en million ton CO2 fra udtagning af lavbundsjorde efter 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det hjælper så ikke på vores manko på 1,5 millioner ton i 2030, som mange politikere hæfter sig ved. Det er ikke rimeligt, når vi som landmænd står klar, men skal holdes tilbage, når vi faktisk kan nå målet i 2030. Det bør altså prioriteres at gøre det langt mere enkelt og effektivt, når man politisk er så opsat på at nå målsætningen.

rich-media-4
Det er ambitionen , at der skal udtages 100.000 hektar lavbundsjord inden 2030. Arkivfoto: FBG Medier

Medlemmerne af den grønne trepart er også blevet gjort opmærksom på langsommeligheden, og har her i foråret været rundt for at se på projekter, som venter på myndighedernes godkendelse.

- Det er vigtigt, vi har fokus på dette, for hvis regeringen ønsker jordudtagning og jordfordeling også i fremtiden, ikke kun på lavbundsjord, så skal processen være smidig og systemet have ressourcer til at håndtere de arealer, der skal igennem. Ellers når vi hver gang for sent i mål, og landmændene ender uforskyldt i skudlinjen.