Lyt til artiklen:

Museum på Nordsjælland hylder koen i kunsten

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Denne sommer fejres koen og dens vigtige plads i dansk kunst- og kulturhistorie, når Nivaagards Malerisamling den 29. juni åbner dørene til udstillingen 'Mælkeveje - koen i kunst og kultur.'

- Gennem 50 kunstværker og kulturgenstande udfolder denne særudstilling koen og dens betydning for dansk identitet og fortællingen om Danmark som landbrugsland, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Her bliver det også påpeget, at koen var urmoder i nordisk mytologi, nationalsymbol i guldalderen og ophav til det, der i årtier var Danmarks største eksportvare; nemlig smør.

rich-media-2
Der vil være 50 kunstværker i særudstillingen. Her maleriet "Bissevejr" af Th. Philipsen. Pressefoto.

I den nordiske mytologi er koen Audhumbla en slags urmoder, og Gefionmyten fortæller, at Sjælland blev pløjet ud af Skåne af en gudinde og hendes fire sønner, forvandlet til okser. I den danske guldalder og generationerne efter kom romantiske malerier af køer i høj kurs.

- Nu har koen fået en kontroversiel plads i den kollektive bevidsthed som centrum for debatter om metanudledninger og dyrevelfærd.

rich-media-3
Nivaagaards Malerisamling holder til i Nivå på Nordsjælland. Her ses billedet med titlen "Skabelsen" af Allan Otte. Pressefoto.

Udstillingen viderefører museets interesse for relationen mellem ude og inde, kunst og natur. Der vil være nye kunstværker, en ko-vandseng og et duftende urteapotek i udstillingen, der gør koen til omdrejningspunkt for temaer som køn, klima og forbrug.

- Da Folketingssalen skulle dekoreres i 1949, blev det med Olaf Rudes store malerier med græssende kreaturer under egetræer. Men siden er den danske kvægbestand halveret, og i kommuner stoppes skolemælksordninger og servering af oksekød i offentligt regi af klimahensyn. De senere år har flere danske kunstnere derfor også brugt koen og dens afledte produkter som udgangspunkt for udforskninger af dansk industrilandbrug, dets miljøkonsekvenser og samtidens forbrugs- og madkulturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køerne og klimaet

Se også:

Køerne og klimaet

Sommerværkstedet MUUH! inviterer hele familien indenfor til et kreativt univers med en huskunstner ved bordet, der guider børn og voksne i at skabe deres egne ko-værker i tekstilcollager med saks og lim, nål og tråd.

På marken bag Nivaagaards Park kan gæsterne også opleve frilandskøer udsat til naturpleje i det historiske og naturrige landskab.

rich-media-6
Platte med malkekarrusel fra 2013 af Allan Otte. Pressefoto

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst med skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst.