Abonnementsartikel

40 procent færre halte køer, en halvering af dødeligheden og forbedret reproduktion. Det er nogle af de fordele, fire kvægbesætninger har opnået ved at give køerne blødere senge.

En undersøgelse i fire udvalgte malkekvægsbesætninger viser, at køer både lever længere og har det bedre, når de har en blød seng. Det er Dyrlægerne Himmerland Kvæg, der er nået frem til resultatet - en blød seng giver færre haseproblemer, færre halte køer, uændret celletal og lavere dødelighed i staldene.

De nordjyske kvægdyrlæger satte sig for at finde gode alternativer til de ellers kostbare sandsengebåse, da 180 af regionens mælkeproducenter blev inviteret til det åbne landmandsmøde "I seng med koen" i december 2014. Derfor foretog dyrlægerne en undersøgelse i fire forskellige kvægbesætninger, hvor landmændene havde ændret underlaget i sengebåsene. I alle fire besætninger smed landmændene madrasserne på porten, monterede en bagkant på sengebåsen og lagde i stedet fiberstrøelse, snittet halm og kridt eller sand i køernes senge.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.