Lyt til artiklen:

Himmerlandsk markdag i gødningens tegn

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Tirsdag eftermiddag og aften var der stort opbud af gæster på Agri Nords forsøgsmarker ved Christianshøj lige syd for Klarup i Himmerland.

Årets tema var fremtidens gødning, hvor der hvert kvarter var markvandringer rundt i forskellige sorter af raps og hvede. Hver enkelt tur varede en time, og var bygget op om enten hvede eller raps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rundt om i forsøgsmarken kunne de besøgende møde planteavlskonsulenter fra Agri Nord, Mollerup Mølle og DLG, der er de tre virksomheder, der stod bag arrangementet.

Derudover var en lang række virksomheder repræsenteret.

Særligt biostimulanter blev der lagt vægt på at snakke om fra de forskellige virksomheder.

Her fortalte virksomheder som Bayer, Corteva, Syngenta, Bionutria om deres produkter og om fordelene ved biostimulanter kontra de traditionelle syntetiske virkemidler.

Henter N fra luften

Fra Cortevas side fortale Peter Hvid fra virksomheden om deres biostimulant BlueN.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Peter Hvid fra Corteva talte om virksomhedens produkt BlueN. Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.

- Vi arbejder med biostimulanter af den grund, at det er sværere og sværere at få godkendt traditionelt kemi i Danmark. En anden del af det er fordi, disse biostimulanter virkelig kan noget, sagde Peter Hvid fra Corteva.

BlueN består af en naturlig forekommen bakterie, som ved udbringning med marksprøjte trænger ind i planten og bliver opformeret. Inden i planten omdanner den luftens kvælstof til ammonium, som planten kan bruge i sin vækst.

- Atmosfæren består af 78 procent kvælstof, så der er masser at tage af. Vi kan måle på proteinindholdet, at det har en effekt, sagde Peter Hvid.

Det er for sent at bruge i både vinter- og vårsæden, men han påpegede, at det stadig er relevant i majs, kartofler og sukkerroer.

rich-media-4
Henrik Ryberg. Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.

Også Syngenta fortalte om deres tilsvarende biostimulant Vixeran. Her var det Henrik Ryberg, der repræsenterede virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vixeran kan det samme som BlueN. Det er en endofyt, du sprøjter på afgrøden enten i efteråret, hvis det er vintersæd eller i foråret, hvis der er tale om en vårafgrøde. Vores forventninger er, at vi skal finde cirka 30 kilo kvælstof via luften med Vixeran, sagde Henrik Ryberg.

Han fremhævede nogle forsøg i raps, hvor det viser sig, at når det bliver sprøjtet på raps i efteråret, så indkapsler det sig og kan vente vinteren over og er aktiv i foråret.

Udover markforsøg var der også en masse stande, hvor folk kunne komme hen og få en snak, og der var rigeligt med vådt og tørt til ganen.

rich-media-6
Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.
rich-media-7
Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.
rich-media-8
Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.
rich-media-9
Foto: FBG Medier/Anders Melchiorsen.