Tiden vil vise, om der er mere kvælstof på vej til de danske planteavlere. Er kvælstof brikken vi mangler for at rykke på udbytter og kvalitet? Ja, vil mange sikkert sige. Men vi skal ikke tro, at blot vi får mere kvælstof, så er vi på den grønne gren. Optimering skal ikke kun fokusere på kvælstof ? alle andre parametre skal også inddrages.

Ser vi på udbytter og kvalitet og på nuværende udbyttekurver, så har de ikke rykket sig særligt meget op ad ? med andre ord stilstand og mangel på udvikling. Det er ikke det samme som at sige, at vi ikke har gjort nok for at påvirke kurven, men der skal måske tænkes endnu mere ud af boksen, før vi rigtig flytter os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal vi lade jordens organismer gøre arbejdet for os, så vi kun placerer kernerne? Kan vi få så meget balance i samspillet mellem jorden, naturen og afgrøderne? At udfordringer med skadedyr, ukrudt, sygdomme og næringsstofmangel ikke længere vil være aktuelle?

Hvorfor komme ind på dette? Jo, for jeg er spændt på at se, om muligheden for at tilføre mere kvælstof alene kan rykke ved udbyttekurverne. Og hvor langt vi kan få kurverne op?

Jeg kan kun rose, at der løbende bliver stillet spørgsmålstegn ved den nuværende lovgivning, for det er der uden tvivl behov for.

Mere kvælstof er en nødvendighed, men udbytter og kvalitet kan ikke alene hæves på denne måde. Vi skal ud i marken, hvor vi løbende skal tilpasse vores strategier efter det, vi gør og oplever. Det gør den dygtige planteavler allerede igennem god planlægning, godt håndværk og rettidighed.

Vi skal huske at bevare vores faglighed og ikke stirre os blinde på et enkelt område. ?