Lyt til artiklen:

Statsminister Gahr Støre indviede Yaras nye PtX-milepæl

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Mandag åbnede Yara International sammen med den norske statsminister officielt sit Power-to-X baserede brintanlæg i Herøya, Norge.

Yara producerer nu vedvarende brint og ammoniak og har allerede leveret de første ton gødning baseret på brint fra anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette er en stor milepæl for Yara og for CO2 reduktioner i fødevareværdikæden, skibsbrændstof og andre energiintensive industrier, siger Svein Tore Holsether, CEO for Yara, i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og Svein Tore Holsether, CEO for Yara. Foto: Yara International.

Det nye PtX-anlæg er med 24 MW det største af sin slags i Europa.

Brinten produceres ved elektrolyse af vand med vedvarende energi, der erstatter naturgas som brændstof til gødningsproduktion.

- Dette er et banebrydende projekt og et vidnesbyrd om vores mission om ansvarligt at brødføde verden og beskytte vores fælles planet. Jeg vil gerne takke vores dedikerede medarbejdere, der har arbejdet utrætteligt for at få denne banebrydende produktion op at køre, Enova for at støtte projektet, vores partnere og vores kunder, der er firstmovers mod en mere bæredygtig fremtid. Vi er meget glade for at have leveret de første ton CO2 reduceret gødning til Lantmännen, et partnerskab, der tjener som et konkret eksempel på, hvordan samarbejde på tværs af hele fødevareværdikæden er nødvendigt for at reducere CO2 udledninger. Sammen har vi taget dette vigtige skridt mod at reducere CO2 udledning i en ellers ganske svær sektor, siger Svein Tore Holsether.

Mellemrubrik

I Danmark arbejder Yara også på at introducere CO2 reduceret gødning

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark ser teamet, der arbejder med at introducere gødning produceret på Power-to-X-teknologi, stolt mod Norge, da anlægget nu gør det muligt at kunne levere CO2 reduceret gødning til de danske samarbejdspartnere, der ønsker at skabe grønne fødevareværdikæder.

- Vi har længe arbejdet seriøst på at finde muligheder for at skabe samarbejder på tværs af værdikæderne, hvor vi kan bruge klimavenlige løsninger, der kan kommercialiseres. Dette anlæg gør det arbejde markant lettere. Trods det, at politikerne ikke ser ud til at skabe positive incitamenter for brug at den CO2 reducerede gødning, så skal vi stadig finde måder, hvorpå vi troværdigt kan markedsføre klimareduktioner i værdikæden. Og allerede nu kan vi levere gødning til de pilot- eller forsøgsprojekter, som samarbejdspartnere vil sætte i gang på den korte bane, fortæller Jens Jakob Larsen, der er kommerciel direktør i Yara Danmark.

rich-media-4
Mandag indviede Yara Internationa officielt sit nye Power-to-X baserede brintanlæg i Herøya, Norge. Foto: Yara International.

Ud over gødning, produceret med Power-to-X anlæg som det fra Herøya, vil gødning der er produceret ved hjælp af "Carbon Capture Storage" (CCS), være en stor del af Yaras portefølje fremover.

- Ammoniak produceret på Power-to-X er en vigtig del af puslespillet med at erstatte fossile brændsler, men at udvikle det i skala, tager tid. Da verden hurtigt nærmer sig 2030, arbejder vi også på at producere ammoniak med CCS for at muliggøre brintøkonomien og udvikle de nye markeder for lav-emissionsammoniak, siger Hans Olav Raen, CEO for Yara Clean Ammonia.