Lyt til artiklen:

Mejetærskere fra New Holland til de største landbrugsbedrifter

00:00
Hastighed: ???x
06:11

Den nye flagskibsmodel New Holland CR11 mejetærskeren, der blev præsenteret på Agritechnica 2023, suppleres med en CR10 model i forbindelse med den officielle 2024 lancering af det nye Next Generation design, hvor begge høstmaskiner - fremstillet på New Hollands Centre of Excellence i Zedelgem, Belgien - har innovativ ny teknologi udviklet til at hjælpe de største landbrugsbedrifter med at maksimere produktiviteten, minimere spild og reducere de samlede omkostninger ved høsten, skriver New Holland i en pressemeddelelse.

Den primære forskel mellem de to modeller er motorydelsen og korntankens størrelse, for at sikre at de nye mejetærskere lever op til kravene hos en lang række store landbrugsbedrifter. CR11 har en 20.000-liters korntank og en 15.9-liters FPT Cursor 16 motor, der yder 775 hk. CR10 motoren er en 12.9-liters FPT Cursor 13 med en ydelse på 635 hk, mens korntanken rummer 16.000 liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over den ekstra ydelse og kornkapacitet omfatter vigtige komponenter længere twin-rotorer og det nye Twin-Clean soldkasse system, der rykker disse mejetærskere op i en liga for sig, når det kommer til produktivitet, renvare-kvalitet og minimering af spild.

Mere kapacitet

Startende fra fronten er disse nye flagskibs CR mejetærskere udviklet til at kunne håndtere større afgrødemængder. Skæreborde fås i en bredde fra 10,6-15,0 m (35-50 fod) med faste knive, fleksible knive, flytbare knive og til sejlskæreborde. Der fås også majsborde fra 12-16 rækker, og længden på tømmesneglen kan specificeres, så den passer til enhver skærebordsbredde.

Der kan vælges mellem tre drivlinjer for at matche alle skærebords krav - standard med fast drev, standard med trinløst drev, og et trinløst heavy-duty system. På drivlinjen med trinløst drev gør et CVT-drev på motorens gearkasse det muligt at variere skærebords-/indføringshastigheden afhængigt af afgrødeforhold og betingelser i marken.

Reversering af indføring/skærebord opnås med en hydraulikmotor på drivlinjen med fast hastighed, og med CVT-drevet på drivlinjen med variabel hastighed. Elevatoren kan som standard justeres forfra, og sidehældningen kan fjernstyres fra kabinen.

Herfra ledes afgrøden til New Hollands Dynamic Feed Roll system, som nu kan reverseres - samtidig med elevatoren og rotorerne - i tilfælde af blokering. DFR accelererer afgrøden og opdeler den i to ensartede strømme for at føde de to efterfølgende langsgående tærske- og udskillelsesrotorer. En stor stenfælde foran DFR kan enten tømmes manuelt, eller som tilvalg kan tømningen aktiveres hydraulisk fra kabinen, skriver New Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Twin Rotor

New Holland var de første til at lancere en mejetærsker med to langsgående rotorer, med den banebrydende Twin Rotor tærske- og udskillelsesteknologi for næsten 50 år siden, i 1975. Gennem årene er designet blevet udviklet for at sikre, at det kan leve op til de stadig stigende krav til kapacitet, beskyttelse af kornet, reduktion af kornspild samt øget stråkvalitet.

På den nye CR10 og CR11 har de to 600 millimeter rotorer fået forøget diameter og længde, så der er større kapacitet til cirkulation af afgrøden og til tærskning samt udskillelse af kornet. Hver rotor har 40 standard-slagler, otte HX-slagler og 12 slagler med pigge.

HX-slaglerne kombinerer højden på slagler med pigge med profilen på standard-slaglerne, med en større sidevægsvinkel, som hjælper med at accelerere afgrødeflowet i overgangsområdet i det trappede rotorhus mellem tærske- og udskillelsesområdet.

Vinklen på rotor-ledeskinnerne kan fjernjusteres fra kabinen, og med det nye design på ledeskinnerne udledes afgrøden bedre, hvis det er nødvendigt at reversere rotorerne.

Korntank med øget autonomi

Korntanken på CR11 kan rumme 20.000 liter, med en tømmehastighed på 210 l/sekunder, mens tanken på CR10 kan rumme 16.000 liter og har en tømmehastighed på 159 l/sekunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Standsning af tværsneglene gør det muligt at køre tømmesneglen helt tom, også selvom der stadig er korn i tanken. På CR11 kan der tilvælges en funktion, hvor tømmehastigheden kan reduceres med 50% ved at frakoble den forreste tværsnegl, så vogne kan fyldes helt uden spild. Alle tømmesnegle har en drejelig tud, som sikrer ensartet fyldning, så traktorerne kan forblive i køresporet.

Komfort letter høstarbejdet

CR10/CR11 kabinen, placeret under et nydesignet tag og med en 25 liters beholder med integreret sæbedispenser til håndvask som er placeret ved kabinestigen, er blevet opgraderet på flere områder.

Betjeningen er blevet gjort nemmere med tilføjelsen af to Intelliview 12 touchskærme. Med den primære monitor på højrehåndskonsol styres og overvåges mejetærskerens vigtigste betjeningsfunktioner, og den sekundære monitor på A-stolpen er beregnet til kortlægning og GPS styring.

Begge mejetærskere er udstyret med tre kameraer, med udsyn bagud, over korntanken og tømmesneglens tud, mens et 360 grader kamera med udsyn i fugleperspektiv fås som ekstraudstyr sammen med et kamera ved trækkrogen.

Begge monitorer kan konfigureres til ekstern kameravisning. Føreren kan nu også fuldt ud fjernstyre flere funktioner fra kabinen, inklusive hastighed på rotorer, snitter og tømmesnegl, reversering af DFR og rotorer samt fuld tilkobling/frakobling af halmsnitteren.