Lyt til artiklen:

Vildt projekt: 40 tons stål til verdens største traktor

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Carnamah, en lille by i West Australias hvedebælte, er ved at nå en kæmpe milepæl, kan man vist godt sige. De er nemlig i gang med at bygge verdens største traktorskulptur.

Det store projekt bliver ledet af Carnamah Big Tractor Committee og fik sidste år et kæmpe "thumbs up" fra det lokale styre, som gav grønt lyst til, at den skulle bygges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanken om denne skulptur er ikke ny, da den har været på tegnebrættet i over 30 år, men nu bliver den langt om længe blev til virkelighed. Brendan Haeusler, som står i spidsen for Carnamah Big Tractor Committee, er totalt oppe at køre over at have skrabet over 2,5 millioner kroner sammen til projektet.

Skulpturen bliver en hyldest til den første traktor, der blev lavet lokalt i Western Australia, Chamberlain 40KA. Den kommer til at være gigantisk, lavet af næsten 40 ton stål, rejse sig 11,5 meter op i luften, strækker sig over 16 meter og bliver 8,5 meter bred.

rich-media-2
Gammel landmand og traktor entusiast Dick Garnett (tv.), så selv de første 11 Chamberlain-traktorer kom ud af fabrikken som 10 årig. Landmand Tim Beeck glæder sig til at se den store skulptur være færdig og er med til at støtte op om projektet. Foto: Countryman/Cally Dupe.

Med hjælp fra lokale folk og landmænd fra hele staten er de nået langt med både at begynde at bygge og også få samlet penge sammen, for helt billig bliver den ikke.

Prisen lød for to år siden på 5,9 millioner kroner, men den bliver nok højere med de stigende priser. Man er optimistisk omkring, at den skal stå klar i løbet af 2024.

Grunden til, at man gør det, er, at det lille samfund sætter stor værdi i betydningen af traktormodellerne og den gamle fabrik. Monumentet er et symbol for samfundet, der gerne vil hylde den store bedrift, som traktorerne har bidraget med.