Lyt til artiklen:

Selvkørende ATV til landbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Tilbage i 2022 meddelte det svenske firma Cake, at man var i fuld gang med at udvikle en semi-atonom ATV ved navn Kibb til brug i landbruget.

Kibb bliver udviklet til at udføre lette landbrugsopgaver autonomt med minimal påvirkning på sarte økosystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og nu er firmaet så langt, at interesserede kan stille sig i kø til at købe maskinen, der forventes klar i løbet af 2025.

Elektriske motorcykler

I forvejen fremstiller det svenske firma letvægts elektriske motorcykler, og med udviklingen af den elektriske ATV ønsker producenten at tilbyde en landbrugstransport med lavere miljøpåvirkning og støtte den voksende bevægelse mod bæredygtigt landbrug.

- Bæredygtigt og ansvarligt landbrug er afgørende for sunde økosystemer, og vi sigter mod at gøre Kibb til det foretrukne værktøj for fremtidens landmænd, siger Stefan Ytterborn, der er administrerende direktør og grundlægger af Cake.

Kibb bliver en multifunktionel batteridrevet ATV, der kan operere med eller uden en menneskelig fører. ATV'ens modulære opbygning får forskellige tilslutningspunkter, som gør den kompatibel med et bredt udvalg af ATV-tilbehør.

Den kan også fungere som en mobil strømstation, ligesom den vil kunne udføre simple opgaver autonomt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklet af transportdesigner

Kibb blev først udviklet af Fanny Jonsson, en svensk transportdesigner, under hendes kandidatspeciale ved Umeå Institute of Design.

Siden blev hun ansat hos Cake, og sammen med firmaets produktteam er hun tæt på at have realiseret sin idé.

- Da jeg begyndte at udvikle konceptet, havde jeg virkelige udfordringer i tankerne og udforskede, hvor der var mest uforløst potentiale på markedet. At Cake nu fortsætter med at udvikle Kibb og giver alle mulighed for at følge udviklingen fra mine tegninger til virkelighed, er en ære samt et fantastisk redskab til at tage emissionsfrit regenerativt landbrug til næste niveau, siger Fanny Jonsson i en pressemeddelelse.

Alle Cakes produkter er navngivet fra øen Gotland.

Navnet Kibb kommer fra det lokale oldgamle sprog gutniska og betyder okse, som repræsenterer styrken kombineret med mildheden og den positive indvirkning på biodiversitet.