Bertil Møller overtog i 2013 gården, hvor han årligt producerer cirka 15.000 slagtesvin - fra 30 kilo til 100 kilo. Staldene er ældre stalde, der er renoveret til storstier med sorteringsvægt.

Bertil Møller har tidligere produceret slagtesvin i andre staldsystemer, så han har erfaringer med både tør- og vådfoder til slagtesvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For mig er ?rolls royce?-stalden nok den traditionelle sti med en langkrybbe til vådfodring, fortæller han.

Ny besætning sminker måske resultaterne

I 2014 valgte Bertil Møller at tømme staldene helt for at lave en sanering, hvilket gør, at besætningen på nuværende tidspunkt er helt ny. Dette skal vi ifølge Bertil Møller tage med i betragtningen, da det jo gør sundheden bedre.

- Når man har en helt nysaneret besætning, skal man kunne lave flotte resultater, siger Bertil Møller og fortsætter:

- Lige nu bruger jeg praktisk talt ingen medicin, men det er svært at sige, om det skyldes den forbedrede mavesundhed, eller om det blot er fordi besætningen er så ny som den er.

Struktur eller fodereffektivitet

Udfordringen hos Bertil Møller er i høj grad at finde balancen, hvor han på en og samme tid kan finmale kornet mere, så grisene får lettere ved at optage det og på den måde forbedre effektiviteten, men samtidig skal han undgå at dødeligheden stiger på grund af mavesår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har forsøgt at gøre strukturen finere i foderet, men det medvirkede at flere grise døde af mavesår, fortæller Bertil Møller.

Dødeligheden lå på mellem 1,8 og 2,0 procent, hvilket ifølge Bertil Møller primært skyldes grise, der døde med mavesår. Det var altså ofte ikke grise, han behandlede på, inden de døde.

- Jeg fandt i samarbejde med Henning Bøndergaard fra firmaet Dansk dyrestimuli ud af, at jeg skulle forsøge at blande deres produkt Easy Way i foderet, fortæller Bertil Møller og fortsætter:

- I dag blander jeg 1,2 procent i alt foder, hvilket har reduceret min dødelighed til 1,2 procent.

Tørfoder adlibitum

Grisene hos Bertil Møller fodres med tørfoder ad libitum, hvilket let kan give udfordringer med fodereffektiviteten. Det er også tilfældet hos Bertil, hvor grisene endda er igennem en vægt, inden de kommer ind til foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ved ikke, om det er systemet eller fodertypen, men jeg oplever en meget lavere fodereffektivitet, end dengang jeg havde slagtesvin i traditionelle stalde med vådfoder i langkrybbe, fortæller Bertil Møller.

Foderet, som han bruger, er en helt traditionel kornblanding, dog med en smule rug iblandet, for at holde en høj kødprocent. Kornet er primært hjemmeavlet på de 175 hektar, som Bertil Møller driver.

Effekt er afhængig af system

For Bertil Møller er det vigtigt, at vi ikke tegner et billede af, at Easy Way er et vidundermiddel lige meget hvad. Han mener, det er meget afhængig af staldsystemet.

- Hos mig har det hjulpet, men jeg er ikke sikker på, at det vil have en effekt i systemer med vådfodring, siger Bertil Møller.

Hans vurdering er, at det primært er i besætninger med tørfoder efter ædelyst, som kan få gavn af en tilsætning med Easy Way, da grisene ofte fordøjer foderet dårligt i de besætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man bruger vådfoder, kan grisene også fordøje mere groft foder, fordi væsken hjælper med til at gøre foderet letfordøjeligt, fortæller Bertil Møller.

Er der andre muligheder?

Bertil Møller er godt klar over problematikken i at presse strukturen på foderet så langt ned, men samtidig finder han det som en win-win situation, at han kan kombinere et finformalet korn med struktur igennem halmproduktet.

- Fordelen her er, at man tvinger det i grisene ved at blande det med i foderet, siger han og uddyber:

- Tildeler vi alene halm i halmhække eller på gulvet, som vi da også gør, bliver det kun ganske få grise, der reelt spiser halmen.

Han er på ingen måde i tvivl om, at det kun er en løsning at tilsætte noget til foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Easy Way har en forholdsvis høj pris pr. kilo foder, så man skal have en klar grund til at tilsætte det, og man skal se en effekt, men hvis man som mig ser en effekt, kan det sagtens betale sig, fortæller Bertil Møller.

Produktet skal iblandes foderet, og en tvangsblanding af det med færdigfoder vil ikke være et alternativ. Til gengæld kan man næsten altid få iblandet ønskede produkter, hvis man køber færdigfoder. ?