Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
PowerGear-legenden: Man skal holde tungen lige i munden
Importørerne var imod en uvildig test af deres traktorer, men den tidligere indehaver af Maskinbladet, Jørgen Lindhard, stod fast. Der manglede bare en testpilot, som kunne forholde sig objektivt og troværdigt til maskinerne.
Her kommer Helge Plougmann Nielsen ind i billedet. Helge var på daværende tidspunkt kvægkonsulent og konkurrencepløjer med stor succes, især i 1988 i USA, hvor det gik rigtig godt. Her vandt han førstepræmien i kategorien grøn jord, og samlet fik Helge Plougmann en andenplads ved dette verdensmesterskab.
Jørgen Lindhard fik ideen til traktor-test i 1989 og kontaktede herefter kvægkonsulent og konkurrence-pløjer Helge Plougmann, som senere samme efterår tog sin første tur som testpilot på en Fendt Farmer 311, der var udstyret med en Krone-plov.

En med nutidens øjne gammel traktor, men for tiden i 1989 en meget moderne traktor med flere topmoderne tyske spidsfindigheder, Turbomatik, elektronisk lift samt en høj førerkomfort, hvor rattet kunne indstilles efter førerens ønske.
Den store udvikling
Også i 1989 gik man op i førerkomfort, men dog med nogle helt andre præferencer end dem, vi ser på de topmoderne traktorer i dag.
- Kigger man tilbage på traktorhistorien, har mange bække små ført os små skridt hen ad vejen til, hvor vi står i dag, hvor selv små opfindelser fra gamle dage bliver forfinet og brugt den dag i dag.
- Når man testede en traktor med et decibelniveau på under 80, var det virkelig godt. I dag er man helt nede på et lydniveau på omkring 66-69 decibel og kan slet ikke forestille sig at sidde i et lydniveau på omkring 80 decibel, siger Helge Plougmann.
Udviklingen under førerhuset har bestemt heller ikke stået stille siden den første test. Hvor den gamle Fendt Farmer 311 var en solid tysk arbejdshest med det moderne koblingssystem Turbomatik, blev det hurtigt afløst af andre transmissioner. For i 1990 testede Helge en Ford 8630, som havde en Power Shift-transmission.
konklusionen på Powershift
I PowerGears 25-års jubilæumsbog fra 2014 kan man læse hele testen af Ford 8630. Helge Plougmann skrev en konklusion efter testen: "Med den gearkasse er der for føreren virkelig tale om en arbejdslettelse, der også betyder øget effektivitet."

Hvis Helge havde kunnet se ti år længere frem i tiden, da han skrev de ord, havde han vidst, at han havde ramt fuldstændig plet med sin konklusion.
Gearkassen medførte en effektivitetsforøgelse, og føreren fik en betydelig arbejdslettelse i hverdagen på marken med PowerShift-gearkasserne, som senere blev afløst af den næste type gearkasse, den trinsløse transmission CVT transmissionen.
Meget andet end test
Helge Plougmann Nielsen har lavet meget andet for Maskinbladet end at teste traktorer. Midt i 1990'erne blev han fuldtidsansat på Maskinbladet.
Helge kunne på Maskinbladet bruge sin landbrugsfaglige baggrund til at skrive mange artikler om både kvæg, grise og især teknik. Men ikke alt var lutter lagkage for Helge, for med en fuldtidsansættelse på Maskinbladet og en gård derhjemme med grise, der skulle passes, var der et stort pres på ham. midt i 1990'erne.

- Det var svært at få til at gå op, når der var vigtige opgaver hjemme på gården, og der manglede artikler til avisen. Det var også grunden til, at jeg i dag arbejder freelance i stedet. Hvis man stod og manglede artikler til 4 sider, og foderanlægget derhjemme var gået i stykker, kunne man godt blive lidt stresset, siger Helge Plougmann i podcasten Maskinstationen.
Helge Plougmann udgiver mange artikler i Maskinbladet og tester stadig maskiner her 35 år efter sin første test i 1989. Dog har gården derhjemme, hvor Helge til dagligt slår sine folder med både markarbejde og pasningen af grisene, første prioritet.
Helge Plougmann har for nylig besøgt podcast-serien Maskinstationen, som kan findes på Maskinbladets hjemmeside og alle andre steder, hvor man lytter til podcasts. Her kan du høre meget mere om Helges konkurrencepløje-eventyr rundt omkring i verden samt om hans journalistiske virke på Maskinbladet.