Lyt til artiklen:

Specialudviklet høstmaskine til høst på udtaget lavbund kan forstærke klimaeffekt

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Verden befinder os midt i en klima- og biodiversitetskrise, hvor vi skal have reduceret udledningen af drivhusgasser kraftigt og samtidig sikre et bedre miljø og mere plads til natur til gavn for biodiversitet. Lavbundsarealer kan muligvis være en del af løsningen på begge kriser, det skriver Food & Bio Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

Her peger de på en ny høstmaskine, som kan forstærke lavbundsjorden som klimavirkemiddel for landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For skal lavbundsjorden være et reelt virkemiddel, som landbruget kan bruge til at reducere klima- og miljøbelastningen med, skal biomassen, der vokser på jordene høstes, for når lavbundsjorde vandmættes skifter CO2-dannelsen til, at der også bliver dannet metan og lattergas.

I projektet Høsttek, som Food & Bio Cluster Denmark står bag, er der blevet udviklet en høstmaskine, der kan høste på de vandmættede arealer, og dermed skabe arealer, hvor landbruget kan reducere overskud af næringsstoffer til vandmiljøet, reducere landbrugets klimapåvirkning og forbedre biodiversiteten.

- Da regeringen vedtog, at der skulle udtages jorde, som skulle vandmættes, var der endnu ikke teknologi til at høste arealerne, så de vandmættede arealer vokser til, hvilket medfører, at der bliver dannet metan. De teknologier har vi nu i form af en høstmaskine, der kan høste de vandmættede jorde til gavn for både klima, miljø og biodiversitet, fortæller Gunnar Mikkelsen, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark, og projektleder på Høsttek-projektet.

Høstmaskinen er dermed et nødvendigt redskab til at reducere udledningen på lavbundsjorde, idet næringsstofindholdet på arealerne bringes ned, når græsset høstes.

Men høst alene sikrer ikke en bedre biodiversitet. Det kræver først og fremmest gentagne høst flere år i træk, og først herefter vil de bedste dele af engene være velegnede til kreaturgræsning, så græsset holdes nede, og der igen bliver skabt plads til et rigt plantesamfund med mange nye levesteder for en lang række insekt- og dyrearter.

Radikale vil væk fra stor-landbrug og satse mere på natur og biodiversitet

Se også:

Radikale vil væk fra stor-landbrug og satse mere på natur og biodiversitet