Reduceret foderoptagelse, sundere grise, mindre miljøpåvirkning og i sidste ende bedre økonomi for landmanden. Der er mål for et dansk forskningsprojekt, som er startet for at undersøge, om du kan reducere foderforbruget ved hjælp præbiotika.

Dansk svineproduktion har varsel om en stigende global konkurrence og skærpede miljøregler, og da foderet er en af de største økonomiske poster i svineproduktionen vil man nu undersøge, om der kan slås to fluer med et smæk, og på en gang reducere miljøpåvirkningen og samtidig forbedre økonomien for den enkelte svineproducent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at fremme gode bakterier

Grundlaget for projektets tidligere undersøgelser, der har vist, at tarmbakterier spiller en stor rolle i foderudnyttelse og immunforsvar. Nu tager man det et skridt videre og undersøger, hvordan kan man aktivt påvirke tarmfloraen gennem foring og med tilsætning af præbiotika. Præbiotika er stoffer, der når helt ud i tyktarmen i intakt form. Stofferne tjener som føde for probiotiske bakterier og stimulerer deres vækst.

Målet er at øge fodereffektiviteten med fem procent, hvilket ville betyde et betydeligt beløb for de danske svineproducenter, der årligt bruger 7,4 milliarder kroner på foder.

Projektpartnerne er KU, DTU Danmark, Aarhus Universitet og SEGES.

Projektet forventes afsluttet i fire år, og budgettet er 27,5 millioner kroner. ?