Lyt til artiklen:

Bluetongue-virus nærmer sig Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Den alvorlige virussygdom bluetongue, der typisk rammer får og kvæg, men også andre drøvtyggere som geder og hjorte, vil formentlig ramme Danmark i løbet af sommeren. Det vurderer Dansk Veterinær Konsortium, efter at en særlig bluetongue variant har ramt drøvtyggere i både Belgien, Tyskland, England og Nederlandene. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Bluetongue smitter især via insekter; de små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen, lyder det fra styrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sygdommen er en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har bl.a. betydning for hold og flytning af dyr.

Bluetongue rører på sig i Europa

Se også:

Bluetongue rører på sig i Europa

- Rammes Danmark af udbrud med bluetongue, vil Danmarks EU frie status for bluetongue mistes, og det vil have konsekvenser for handel med drøvtyggere fra Danmark til lande både i og udenfor EU.

Symptomer på bluetongue

Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed og en blåfarvning af tungen hos får.

- Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er i øjeblikket ikke lovligt at vaccinere mod bluetongue med serotype 3 i Danmark, da Danmark så ville miste vores status som fri for bluetongue.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bluetongue er ikke klassificeret som eksempelvis fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen.

Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed tilgængelig senere i 2024.

Sygdommen smitter ikke mennesker.